Selenium ile web otomasyonu yapma işlemleri konusunda önceden bir girizgah yapmıştım. Bugün de Selenium IDE'nin tarayıcı (Google Chrome ve Firefox) üzerinden extension olarak kurulumu konusunda bilgi vermek istedim.
Selenium'un download seçenekleri altında Browsers kısmına gelirseniz Chrome, Safari, Firefox, IE, Edge ve Opera seçeneklerini görebilirsiniz. Ben sadece Firefox ve Chrome eklentilerini test ettiğim için başlığı da bu şekilde ekledim, ama siz kullandığınız tarayıcıya göre istediğiniz tarayıcı eklentisini indirebilir ve kurabilirsiniz.
Kurulum tamamlandıktan sonra Selenium'un kendi IDE'si tarayıcının eklentiler ikonları altındaki Selenium ikonu ile açılabilir durumda yerini alıyor. Selenium IDE'yi ilk kez açtığınızda ise sizi aşağıdaki seçenekler karşılıyor.
Record a new test in a new project: Yeni bir proje açarak test kayıt işlemi başlatır
Open an existing project: Daha önce oluşturduğunuz bir projeyi açar
Create a new project: Yeni bir proje oluşturur
Close Selenium IDE: Selenium IDE'yi kapatır
Selenium IDE'de yeni bir proje oluşturmak için Create a new project seçeneğini seçin, ya da kaydederek bu işlemi yapmak için Record a new test in a new project seçeneğini seçin ve projenize bir isim verin ve sonraki aşamada da testlerinizi yapacağınız sayfanın url'sini yazın.
Bu işlemi kaydederek yapmanız durumunda Microsoft Excel makrolarında olduğu gibi adımlarınız Selenium tarafından kaydedilecek ve sonrasında aynı şekilde tekrar uygulanabilir şekilde projede yerini alacaktır. IDE üzerinden de her bir adımınızı (tıklama, yazma vb.) görebilir ve düzenleyebilirsiniz. Selenium IDE kurulumu, aynı zamanda sağ tıklama menüsüne de Selenium IDE alanı ekleyecek ve bir internet sitesi üzerindeki elemanlara ne yapılmasını istediğinizi bu sağ tık menüsünden de seçebileceksiniz. Kaydı sonlandırdığınızda ise site içerisindeki tüm adımlarınız birer kod satırı olarak Selenium'da kaydedilmiş olarak side uzantısı ile yerini almış olur.
IDE içerisinde debug için kullanabileceğiniz breakpoint ekleme gibi özellikler de mevcut, bir diğer faydalı özellik ise hata durumunda testi durdurmak için kullanabileceğiniz pause on exception butonu.
Daha önce kaydettiğiniz bir otomasyonu da daha sonra run komutu ile çalıştırabilir ve adımsal komutların uygulandıkça yeşile döndükleri ekran üzerinden otomasyon sürecini takip edebilirsiniz.
Not: selenium side runner kurarak export ettiğiniz selenium ide testlerini komut satırı kullanarak da yapabilirsiniz.
Editör editi: sitedeki bazı diğer benzer yazılar için;
bkz: Selenium nedir?
bkz: Splash browser nedir?
bkz: Scrapy sonuçlarını export etmek (json, xml, csv)
bkz: Scrapy ile yeni bir proje açmak
bkz: Web Scraping Nedir?
bkz: Scrapy Nedir ve Nasıl Kullanılır?