5.00 / 1 oy

Sigarayı Bırakırken Kaçıncı Günden Sonra Krizler Azalmaya Başlar?

Sigarayı bırakmakla ilgili çok mücadele vermiş ve her türlü hatatı yapmış ve sonunda başarıya ulaştığını düşünen birisi olarak bu sorunun yanıtını kendim vermek üzere yeni bir başlık açmak istedim. Sigarayı bırakan kişiler arasında en sık dönen muhabbetlerden birisi, x. günü atlat ondan sonrası kolay muhabbetidir. Kötü haber, böyle bir gün eşiği maalesef yok. Sigarayı bırakırken mücadel etmeniz gereken iki etmen var:

- Fiziksel bağımlılık

- Psikolojik bağımlılık

Fiziksel nikotin bağımlılığının sona ermesi kimilerine göre 2 gün sürüyor, kimilerine göre de 2 ay. Fiziksl nikotin bağımlılığının hiç de anlatıldığı gibi krizlere sebep olan bir etkisi yok, sadece yoksunlık ve dopamin eksikliğine bağlı mutsuzluk olarak kendini gösteriyor. Ama sigarayı bırakmaya karar vermiş bir sigara bağımlısını bu güzel kararından vazgeçirebilecek olan asıl tehlike, psikolojik bağımlılıktır ve psikolojik sigara bağımlılığı da sigarayı bıraktıktan sonra 1. gün ne ise 1. yılda da aynısı olur. Eğer sigarayı bırakan kişi bu mantıklı kararını sorgulamaya başlar, sigara içen arkadaşlarının sırf sigara içtikleri için kendilerinden daha mutlu-başarılı-sosyal olduğunu düşünmek gibi hatalara düşerse kendini tekrar sigara bataklığına saplar. Bu yüzden sigarayı bırakmayı bir kurtuluş olarak görebilen kişiler için bence 1. aydan sonra artık hiçbir kriz önceki krizlerden daha güçlü olamaz. Tabi kişinin başına gelebilecek travmatik olaylar ile başa çıkamaması gibi istisnai durumları yok farz ediyorum ama bu bahane ile sigaraya başlama hakkını kendinde görebilecek kişiler için de kendilerine yok yere trajedi yaratmamalarını tavsiye ederim. Sevgilisiyle kavga eden ya da akrabalarından birini kaybeden birisi için sigaraya tekrar başlamak işleri düzeltmeyecektir, ama kendisini kandırmak için bir bahane olarak kullanılabilir.

Psikolojik bağımlılığı aşmanız gereken son durum ise önceden çok kere sigara içtiğinizi bildiğiniz ortamlara ilk kez girmek. Yazlığın bahçesi, falanca yerin deposu ya da otogar gibi.. İlk krizi atlatırsanız bir daha aklımıza bile gelmez sigara. Hatta gelen sigara dumanlarından da rahatsız olup içenlere tepki gösterirsiniz.

bumerang

07.09.2020 16:00

Bu soru 4 kez yanıtlandı.

  • 17 Ekim 2020 20:08
    6

    kişiden kişiye değişir, zaten değişmese o x gün eşiğini geçtikten sonra kimse tekrar sigaraya başlamazdı. kimisi 2-3 gün sonra bitti artık canım da istemiyor kurtuldum der, kimisi ise aradan 10 yıl da geçse halen canının istediğini ve sigaranın rüyalarına girdiğini söyler. tamamen psikolojik bir durum yani, daha sigara içmediği için ölen birisini görmedim çünkü

  • 26 Mart 2022 22:47
    3

    yıllar geçse de bu krizler psikolojik olarak hiç geçmeyebilir, ama kendinizi mental olarak neden sigarayı bıraktığınız konusunda yeterince eğittiyseniz zaten bu krizlerin geçici birer tuzak olduğunu da bildiğinizden bir tehlike olmayacaktır

  • 30 Kasım 2021 07:52
    1

    tamamen katılıyorum, 10 yıl aradan sonra artık nasıl olsa bıraktım içmiyorum deyip de bir sigaradan bir şey olmaz hatasına düşüp tekrar sigaraya başlayan insanlaru bizzat tanıyorum. eğer aradan uzun yıllar geçmesine rağmen mahrumiyet hissinden kurtulamadıysanız belki içinize çekmeden içebileceğiniz puro ya da pipo gibi (bunlar da zararlıdır ama sigaradan daha az zararlıdır, özendirmek gibi olmasın yani) diğer tütün mamüllerini haftada bir tane falan tüketmeyi düşünebilirsiniz.

  • 30 Kasım 2021 06:03
    0

    böyle bir sayı keşke olsa da herkes belirli bir güne kadar şafak saydıktan sonra sigarayı bıraktığından emin olabilse. sigarayı bırakmak demek kalan ömür boyunca bir kaza yapmama konusunda dikkatli olmak demek, çünkü sigara içmek fiziksel olduğu kadar psikolojik olarak da bir bağımlılık ve kendinizi bir kere düştüğünüz bir tuzağa bir kere daha düşmemek konusunda sürekli olarak telkin etmeniz gerekiyor.

Bu soruya sadece kayıtlı kullanıcılar yanıt yazabilirler. Yanıt yazmak için lütfen giriş yapınız.

Reitix
Sigarayı Bırakırken Kaçıncı Günden Sonra Krizler Azalmaya Başlar?

İnternet sitemizdeki deneyiminizi iyileştirmek için çerezler kullanıyoruz. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılıyorsunuz. Daha fazla bilgi.