Evdeki ahşap parkelerin artık tipi kaydığı için yeni bir parke yaptırmayı düşünüyordum ve derken bir arkadaşımdan sistre (sistire de diyorlar) adında bir uygulamanın varlığını öğrendim. Parkeler çizik içerisinde, renkleri solmuş ve aralarında da ciddi miktarda boşluklar oluşmuş durumda. Yeni parke yaptıracağım zaman da yine gerçek ahşap parke kullanmayı düşündüğüm için büyük bir maliyet kalemi çıkıyordu, sistre ise parke satın almak ve döşetmek ile kıyaslandığında çok daha ekonomik bir çözüm.
Sistre işlemi, ahşap parkeler için yapılan bir uygulama ve süreç içerisinde önce siste makinesi adı verilen bir cihaz ile odadaki ahşap mobilya tamamen zımparalanıyor ve ahşap parkelerin üzerindeki bir katman zımparalama işlemi sonucu toza dönüşüyor. Böylece hem ahşaplardaki çizikler bu katmanda kaldığı için gitmiş oluyor, hem de ahşap parkelerin aralarındaki boşluklar bu talaşların tutkal ile macunlanması ile birlikte tekrar dolduruluyor. Bu işlem de spatula gibi bir alet kullanılarak duvardaki alçı tamir işlemine benzer bir process'e sahip. Son olarak da ahşap parkeler tekrar vernikleniyor ve isteğe göre de boyanıyor ve sıfır parkeler gibi parlıyor.
Sistre işlemi öncesi esneyen, altı boşalmış ya da deforme olmuş parkelerin tamiratını da dolgu malzemesi ile şırınga benzeri bir araç ile doldurulması suretiyle yaptırın. Ayrıca sistre işlemi için ahşap parke olan odayı tamamen boşaltın ve kapısının kapalı kaldığına da emin olun, çünkü ciddi anlamda toz duman bir işlem ve bu tozun girmediği delik kalmıyor diyebilirim. Ayrıca vernik de çok koku yaptığı için evin geri kalanına bu kokuların sinmesini istemezsiniz. Ayrıca çok gürültülü bir işlem olduğu için komşularınızı bu işlem konusunda önceden bilgilendirmeniz yerinde olur, evlerinde çalışıyorlarsa belki o gün ofise gitmek isterler.
Sistre işleminin fiyatları konusunda bir bilgi paylaşmıyorum, çünkü işin metre karesine ve iş kalemlerine göre görüşmek gerekiyor. Ama vernikleri ilk günkü görünüşüne tekrar ulaştırdığı için tavsiye edebilirim. Laminat parkeler için bu işlemin uygun olmadığını da hatırlatmış olayım.
Editör editi: sitedeki bazı diğer benzer başlıklar için;
bkz: Parke gıcırdaması nasıl engellenir?
bkz: Parke üzerine ikinci kat parke döşenebilir mi?
bkz: Parkelerin altındaki tahta kurtlarından kurtulmak
bkz: Laminat Parke ile Lamine Parke Arasında Ne Fark Var?
bkz: Ahşap mobilyada reçine neden oluşur ve nasıl temizlenir?
bkz: Demir profil ile ahşap bağlantısı nasıl yapılır?