Özellikle siyasetçilerden seçim zamanlarında çok sık duyduğumuz bir ifade olan sosyal devletin ne olduğu ile ilgili kısa bir yazı yazmak istedim. Sosyal kelimesi de sosyal medyadan beri dejenere olmuş bir kelime olduğu için sosyal devlet denildiğinde insanların aklına instagram'a girebilme hakkının geldiğini bile üzülerek görüyorum.
Sosyal devlet ilkesi, anayasada da yeri olduğu şekiyle sosyal adaletin ve toplumsal dengenin devlet tarafından sağlanması gerekliliği anlamına gelir. Burada kimler arasında denge sorusunu sormak gerekiyor, bunun cevabı da yine 1982 anayasasında güçlüler ile güçsüzler olarak isimlendirilmiş. Devamında da hukuk devletinin amacının sosyal adaletin ve sosyal güvenliğin sağlanması olduğu belirtilmiş. Yani yoksul ve muhtaç olmaya ek olarak herhangi bir eşitsizlikten muzdarip güçsüz bir tarafın ya da kimsenin korunması ve ezilmesi, devlet tarafından koruma altına alınmış.
Sosyal devlet tanımının arkasında olan şey aslen dayanışmadır, insanların birbirlerine karşı yardımlaşması ve destek olması gerekliliğini vurgulamak ve olası bir güç dengesizliğinden kaynaklanacak bir suistimal durumunda devletin de destek olma sözü vermesidir. Halkın tüm bireyleri için asgari sağlık, eğitim, ekonomi ve yaşamsal diğer şartların sağlanması sözü verilmesidir. Devletin sosyalist ya da kapitalist olması ile bir ilgisi olmadığı gibi gerekli de değildir.