Android ve IPhone cihazların tümünde 1-2 yıl süre ile kullanımdan sonra telefonla konuşma esnasında duyduğunuz ses çok azalıyor ve kulaklık edinmek ya da telefonu hoperlöre alarak oradan konuşmak durumunda kalıyorsunuz. Ben daha yeni sayılabilecek Samsung Galaxy S10 cihazımda bu problem ile karşılaştım ve internette izlemediğim video, okumadığım yazı kalmadı. Telefonunu duyma sesini artırmak için teknik servise verenler de problemin geçmediğini söyledikleri için servise vermek yerine önce problemin neden kaynaklandığını anlamak, sonra da kendi başıma çözmek istedim ve başardım da. Aşağıda yazacağım basit çözüm ile kendi telefonum dışında en az 10 telefona daha (IPhone, Samsung, Xiaomi, her markada aynı problem var ve bu çözüm işe yarıyor) çözüm ürettim.
Gereken Malzemeler:
- Konuşurken duyma güçlüğü çektiğiniz telefon
- Sakız
Aşama Aşama Çözüm:
1. Sakızı iyice çiğneyin, şekeri varsa gitsin. Sonrasında kendi kabına koyun ve kenarda kurumaya bırakın.
2. 2 saat kadar süre sonunda sakız kurumuş olacaktır. Sakızı elinize alın, sertleşmiş olduğu için önce biraz elinizde yoğurarak yumuşamasını sağlayın.
3. Telefonunuzu düz bir zemine koyun, ayınlık bir ortamda sakızı elinize alın ve konuşurken kulağınıza denk gelen hoperlör kısmının üzerine bastırın ve çekin. Bu işlemi ilk yaptığınızda zaten sakızınıza yapışan tozları hemen göreceksiniz. Yeterince iyi yaptıysanız telefonunuzun delik delik gözeneklerinin de bir kısmının açıldığını fark edeceksiniz. Ortam aydınlık olsun ki iyice görün.
4. Hemen birisini arayarak bir deneme yapabilirsiniz, işitme sesinin en az 10 kat arttığını (eğer yeterince azaldıysa) fark edeceksiniz. Bu işlemi birkaç kere daha tekrarlamanız yeterlidir.
Uyarılar:
1. Sakızı bastırdıktan sonra gözeneklerin arasında sakız kaldıysa elinizle almaya çalışmayın, sakızınızla kalan sakızları da kolayca geri yapışmasını sağlayarak alabilirsiniz
2. Telefon sesi yeterince açıldıktan sonra bütün gözenekleri açmakla uğraşmayın, tıkanırsa yine açarsınız.
Peki neden telefondan ses gelmiyordu?
Sebebin kulak pislikleri olması çok anlamsız olur zira kulak içine sokmuyoruz telefonlarımızı. Toz zerrecikleri oldukça makul bir açıklama ama benim asıl tezim, telefonların ön yüzeylerine yapıştırdığımız ekran koruyucuların takarken sıktığımız jel likid sıvıları. Kime sorduysam ben de kullanmıştım dedi.
Alternatif çözümler:
Kullanmama gerek kalmadı ama eğer sakız yöntemi işe yaramasaydı alkollü kulak pamuğu ile hoperlör bölgesine temizlik yapmayı planlıyordum. Ama bunu da çok dikkatli yapmak gerek, deliklerin içinden telefonun içine alkol akmaması gerek sonuçta.
Benzer problem yaşayan herkese faydası olması dileğiyle.