Şirketler zaman zaman temettü dağıtabilirler, temettü bildiğimiz gibi kâr payı anlamına gelmektedir ve şirketler tarafından hissedarlarına verikmektedir (bkz: Temettü Nasıl Hesaplanır?). Şirketin temettü dağıtmak için bir tarih belirlemesi ve bu tarihte şirketinde kimin ne kadar hisse sahibi olduğunu belirlemesi gerekir. Bu açıdan temettüsüz işlem tarihi önem taşımaktadır.
Temettüsüz işlem tarihi, temettü dağıtacak şirketin kâr payı dağıtımından pay alabilmek için o şirketin hissesini almış olmanız gereken son tarih anlamına gelmektedir. Temettüsüz işlem tarihinin ertesi günü yapacağınız hisse alımları size temettü geliri sağlamaz, temettüsüz işlem tarihi öncesi sattığınız hisseler de yine alacağınız temettüleri azaltır.
Sonuç olarak temettüsüz işlem tarihinin ertesi sabahı temettü dağıtımı yapacak şirketin temettü miktarı kadar fiyatının düşmüş olduğunu görebilirsiniz. Bu fiyat değişimi yaşandığı esnada şirkette ne kadar hisseniz var ise o kadar temettü geliri elde edebilirsiniz. Öncesinde sattığınız ya da sonrasında aldığınız hisse senetleri size temettü getirisi sağlamaz.
Önceki yazılarımdan bazıları için;
bkz: Londra swap faizlerinin değişmesi ne anlama geliyor?
bkz: Giffen paradoksu nedir?
bkz: Bono Nedir?
bkz: Tahvil Nedir?
bkz: Para Transferi Yaparken sebebinin yazılması neden önemli?
bkz: Kar Realizasyonu Nedir?