Eskiden disket kullanırdık ve bir disketin içine yanlış hatırlamıyorsam 1.44 mb veri sığdırabiliyorduk. böylece kilobyte ve megabyte seviyesindeki veri boyutlarını zaten sürecin başından beri zaten kullandığımız için iyi biliyoruz. Sonra hard disklerin depolama alanları gigabyte seviyelerine çıktı ve böylece megabyte'tan sonra gigabyte geldi. Gigabyte seviyelerine de artık sığmayacak boyutlarda veri depolar olduğumuzdan beridir de 1024 gigabyte=1 terabyte olan bir sonraki depolama seviyesi olan terabyte seviyelerine erişmiş olduk.
Hatırladığım kadarıyla ilk 1 TB (terabyte) harddiskimi alalı birkaç sene oluyor ve bugün halen harici depolama cihazlarına baktığımda en optimal depolama alanı olarak 1 ya da 2 TB'lık harddiskler olarak görünüyor. Yani kilobyte'lardan megabyte'lara, oradan gigabyte'lara ve sonra da terabyte'lara çıkma hızımız artık kesilmiş ve terabyte seviyelerindeki saklama alanları şimdilik bize yetmiş gibi görünüyor.
Terabyte'tan sonra ne geldiğini ise ben bile sık sık unutuyorum, çünkü bugüne kadar hiç lazım olmadı. Benim tahminim en fazla 10 yıl içinde artık terabyte'lara da sığmaz duruma geleceğiz ve teknolojinin de gelişmesi ile birlikte bir sonraki depolama alanı boyutu olan petabyte'a geçeceğiz. Yani kendi sorumun yanıtını da kendim vermiş oluyorum, terabyte'tan sonra petabyte geliyor.
1024 Terabyte = 1 Petabyte
Not: 90'ların sonunda 1 GB hard diski olan arkadaşlar 1 TB için bile böyle bir teknolojinin o zamanlarda ne kadar uzak göründüğünü iyi hatırlarlar. Bugün PB (Petabyte) için de benzer bir uçurum var gibi gelse de o zamanın oyunları ve filmleri de o ölçeklerde depolama alanı gerektirecekleri için bence çok da uzak olmayan bir gelecekten bahsediyoruz.
Not 2: Petabyte'tan sonra da Exabyte geliyormuş, ben de bakıp yeni öğendim :)
Edit: çok pardon, daha kapsamlı bir içerik Megabyte Gigabyte Terabyte sonra ne geliyor? sorusunda zaten varmış. neyse bugün de bunu öğrenmiş olduk.