Bitkilerin uyandığı (genellikle bitkiler bahar aylarında uyanırlar ama istisnalar da var elbette) bahar aylarında saksılarında tüketmiş oldukları besinlere takviye yapmak gerekiyor. Toprağa kimyasal kalıntı bırakan sentetik besleyicilerdense organik olarak kendi evimizde zaten bulundurduğumuz malzemelerden toprağa besin takviyesi nasıl yapabiliriz bu konuda araştırma sonuçlarımı buradan paylaşmak istiyorum.
Gübre olarak (hayvan gübresi ya da kompost) takviye yapmanın şart olduğu konusunda bir görüş birliği var. Ama neyse ki artık evimize bir siparişle hangi tür gübre istiyorsak sipariş verebiliyoruz, açıkçası hayvansal gübreler de saksı bitkileri için zaten pek tercih edilmiyor. Bu yüzden solucan gübresi siparişi vererek başlayabilrsiniz besin takviyesi yapmaya. Ancak fazla gübre vereyim de bitki daha güzel olsun diye düşünmemek gerekiyor çünkü kompostun bitki köklerine fazla uygulanması durumunda kökleri yakma ve bitkiyi öldürme tehlikesi de var. İnternette direk sulama suyuna karıştırılabilen ve ölçeği belli ürünler de var, bu aşamada tercih size kalıyor. Azot, forfor, kalsiyum, demir, magnezyum, potasyum vb katkılar hazır ürünlerde dengelenmiş olarak satılırken kendi hazırladığınız ya da küçük üreticiden aldığınız gübrelerde bu ürünlerin dağılımları değişken olabiliyor (birisi az, diğeri fazla gibi).
Bir de mutfaktaki malzemeler ile hazırlanan besin takviyeleri var. Bu takviyelerde kullanıldığını gördüğüm şeyler ise şu şekilde:
Yumurta kabuğu (tavuk yumurtası ve bıldırcın yumurtası): kalsiyum için fırında pişirdikten ufalanıyor ve üzerine sirke dökülerek içindeki karbondiyoksitin çıkması amaçlanıyor, sonra kuruttuktan toprağa ekleniyor
Muz kabuğu: potasyum kaynağı
Çay posası demir kaynağıdırlar ve toprağın havalanmasını sağlarlar
Soğan kabuğu kullanarak bitki coşturan adında gübreler oluşturanlar da var, internetten araştırabilirsiniz.
Toz tarçın ve arpirin de yine toprağın besin değerlerini güçlendirmek ve toprağı beslemek için kullanıldığını gördüğüm diğer ürünler.