Torf, bataklıklarda yıllarca bekleyen organik katmanların (yaprak gibi) zamanla çürüyerek geçirdiği dönüşüm süreci sonunda dönüştüğü ve yumuşak toprak benzeri bir oluşumdur. Ancak piyasada torf olarak satılan ürünler maalesef ya %100 torf değil, ya da uzun süre sağlıksız ortamlarda bekletildikleri için içerilerinde mantar gibi hastalıklar mevcut.
Torfun en önemli avantajlarından birisi, torf yumuşak bir yapı olduğu için bitki kökleri de torfun içerisinde rahatça gezinebilir. Bu sebeple özellikle köklendirilmek için ekilen çelikler ve tohumlar, içerisinde torfun da bulunduğu topraklara ekilirler. Torf, hava geçirgenliği yüksek ve su tutma özelliği de yüksek bir yapıya sahip olduğu için çiçeğinizi ekeceğiniz toprağın içerisinde (bitkinin de isteklerine bağlı olarak) olması faydalıdır.
Torf tek başına kullanılabilir mi sorusunun yanıtı ise bence olumsuz, yani her bitkinin farklı su ve toprak ihtiyaçları var ve torf, bu ihtiyaçlardan toprak geçirgenliği ve su tutma potansiyeli gibi özellikleri ile toprak karışımlarında kullanabileceğiniz bir bileşen. Ancak her bitkiyi %100 torf içerisinde yetiştirmeye kalkmanız muhtemelen olumsuz sonuçlara yol açacaktır. Bunun için bahçe toprağı, perlit vb. bileşenlerden oluşan ve bitkinin ihtiyaçlarına özel olarak hazırlanmış toprak karışımlarını kullanmak çok daha sağlıklıdır.
Önceki bazı diğer benzer yazılarım için;
bkz: Gül Nereden Budanmalıdır?
bkz: Çiğ Fındık Nasıl Çimlendirilir ve Ekilir?
bkz: Kauçuk bitkisi (Ficus Elastica) evde nasıl çoğaltılır?
bkz: Sukulent evde nasıl çoğaltılır?
bkz: Biberiye bitkisi nasıl çoğaltılır?
bkz: Nane bitkisi nasıl çoğaltılır?