Toz alerjisi konusunda sitede bilgi görmedim ve bu konuda da toz alerjisinden yıllardır mağduriyet yaşayan birisi olarak biraz bilgi vermek ve eğer toz alerjiniz varsa ve fark etmediyseniz belirtilerden kendi durumunuz hakkında ön bilgi sahibi olabilmenizi isteyerek bu başlığı açıyorum.
Toz alerjisinin çeşitleri olsa da en yaygın olanı, evdeki tozlardan kaynaklanan ev tozo alerjisi. Toz alerjisine yol açan minik zararlılar ise bir zamanlar süpürge reklamlarına da konu olan mite isimli (ev tozu akarları da deniyor) yaratıklar. Mite'ler alerjik astıma sebep olabilen mikroskobik canlılardır ve internetten fotoğraflarını da görebileceğiniz gibi hiç de şirin değillerdir.
Hepimiz farkında olmadan sürekli deri dökeriz ve Mite'lar, derilerimizden düşen döküntülerle beslenmektedirler. Mite'lar özellikle de nemli atmosferleri çok sevdikleri için nemli havaya sahip evlerde çoğalmaları daha olasıdır.
Toz alerjisi olan birisinde görülecek belirtiler ise şu şekildedir:
- Burunda ve genizde akıntı olması
- Geniz bölgesinde içten kaşıntı olması
- Burun tıkanıklığı
- Öksürme
Bu ön belirtilerden sonra toz alerjisine karşı önlem almazsanız bir sonraki aşamada aşağıdaki rahatsızlıklarla karşılaşabilirsiniz:
- Göğüs bölgesinde ağrı ve ağırlık hissetmek
- Hırıltılı nefes alıp vermek
- Nefes alıp verirken zorlanma
Toz akarı alerjisi olduğunuzu fark etmeniz durumunda öncelikle tanı için bir hekime toz alerjisi şikayeti ile başvurmalı ve teşhis durumunda da tedaviye ek olarak evinizi mite'lara karşı korumalısınız. Mite olan ev pis ev değildir, en temiz evlerde bile mite olabilmektedir, ancak evin sıcak olması ve nemli olması, mite'lar için en uygun yaşam olanaklarını sunduğu için düzensel anlamda evinizde çeşitli değişiklikler yapmanız faydalı olacaktır. Ayrıca deri döküntüsünün en çok olduğu yerler, uyuduğumuz yataklarımız olduğu için nevresim ve çarşafların da sık sık değişmesi ve her seferinde iyice temizlenmesi gerekir.
Editör editi: benzer bağlantılar için;
bkz: Ceviz alerjisi belirtileri nedir ve nasıl geçer?
bkz: Arı sokmasına alerjim olup olmadığını nasıl anlayabilirim?
bkz: Procrastination (Erteleme Hastalığı) Nedir?
bkz: MHRS Hastane Randevu Sistemi Neden Açılmıyor?
bkz: Eğitim araştırma hastanesi ile üniversite hastanesi arasındaki fark nedir?
bkz: Hipotiroidi Hastaları Hangi Diyetleri Uygulayabilir?