Türkçe karakterli alan alan adı (domain) kullanımı konusunda internette çok muğlak bilgiler olduğu için bu konuda biraz bilgi vermek istiyorum.
Öncelikle Türkçe karakterler nedir buna bir bakalım:
Türkçe harfler (Küçük): ç, ğ, ı, ş, ö, ü
Türkçe harfler (Büyük): Ç, Ğ, İ, Ş, Ö, Ü
Türkçe karakterleri küçük harfler ve büyük harfler olmak üzere ayrı ayrı listeledim çünkü insanların akılları ilk olarak burada karışıyor. ı ve i harflerinin kullanımı konusunda kural her zaman şudur:
İngilizce'de i harfi vardır ve i harfinin büyüğü de I harfidir. Dolayısıyla İngilizce'de ı ve İ harfleri yoktur. Alan adlarında zaten büyük harf gibi bir kullanım (alan adlarında küçük büyük harf aynıdır) olmadığı için harfi Türkçe karakterdir.
Alan adlarındaki standart karakterler İngilizce'dir ama sadece İngilizce alfabede olmayan karakterler bizim karakterlerimiz değildir, örneğin arapça ya da kiril alfabesinde de İngilizce'de olmayan çok sayıda harf vardır. Bu sebeple IDN (Internationalized Domain Name) adında farklı alfabelerin karakterlerini de destekleyen bir uluslararası etki alanı hazırlanmıştır.
Son yıllarda (yaklaşık 15 yıl olmuştur) Türkçe karakterleri içeren alan adları da hosting firmalarından satın alınabilmektedir ve güncel tarayıcılarda da IDN desteği olduğu için internet siteleri Google Chrome, Mozilla Firefox, Safari, Opera, Edge vb. tarayıcılar ile açılabilmektedir. Tarayıcılar da arka planda Türkçe karakter içeren alan adlarını farklı karakterlere (ASCII karakter karşılıklarına) dönüştürerek DNS sunucularına ve IP adreslerine bu şekilde başvuru yapmaktadır.
Eğer markanızda Türkçe harf içeren karakterler var ise benim tavsiyem, Türkçe karakter içeren domain'i sadece Türkçe karaktersiz url'ye yönlendirme yapmak için kullanmanızdır. Bunun ilk sebebi mail sunucularında halen Türkçe karakter içeren adreslere gönderilen mailler problem yaratabiliyor. İkinci sebep ise insanlar artık duydukları Türkçe karakterleri zaten değiştirerek yazıyorlar. Örneğin ş yerine s, ç yerine de c yazıyorlar. Dolayısıyla Türkçe karakteri bir domain'i hiç almasanız bile olur.
SEO konusunda da Türkçe karakterlerin bilinen bir faydaları yok, ascii karakter dönüşümünden dolayı ise arama motorlarının Türkçe karakterli sitelerden bir miktar puan kırması ise gayet mümkün.