Fragmanına bakarak mükemmel bir gerilim filmi olduğunu düşünerek izlemiş ve içinde zamansal döngüler geçen filmlere karşı da özel bir ilgisi olan birisi olarak Vivarium filminden hiçbir şey anlamadım ve ne anlamam gerektiği konusunda ben anladım diyenlerin görüşlerini merak ediyorum. Yazının bundan sonrası spoiler içereceği için eğer filmi izlemediyseniz lütfen okumayın.
--Spoiler--
- Filmin başındaki guguk kuşu ile filmin içindeki çocuk arasındaki ilişki zaten bariz, guguk kuşu yavrusu da kendi annesi olmayan annenin yuvasına girerek diğer yumurtaları dışarı atan ve bu şekilde hayatta kalan bir kuş türü. kendinden küçük anne tarafından beslendiği sahne de oldukça güçlü ve iddialı bir giriş olmuş. Filmde de çok hızlı büyüyen ve garip bir çocuk karakteri var, sonunda da Gemma ve Tom'u korkutacak kadar büyüyor ve eve almamaya başlıyor. Çocuğun acıktığında avazı çıktığı kadar bağırması da kuştaki ifadeye benzer bir tepki. Buradan zamane çocukları, anlamadığımız hipnotize eden şeyler izlemeleri ve sonunda da ebeveynleri kapının dışına koymaları mesajını mı çıkarmalıyız?
- Tom'un kazdığı toprağın dibinde bir insan ceseti bulması, o evde daha önce de aynı şeylerin yaşandığını gösteriyor. Yani kendinden önceki mağdur da tam olarak o noktayı kazmış, hasta olmuş ve yine o noktaya atılmış. Buradan da aile babalarının ailelerinden uzaklaşmaları, orta gelir tuzağından çıkabilmek için daha çok çalışmaları ve bir sonuca varamadan erken yaşta öldükleri mesajı çıkıyor gibi.
- Çocuğun yaptığı taklit, boğazının şişmesi, büyüdükten sonra zamanı bükerek kaldırımın altına girebilmesi konuları havada kalmış, arkasında yatan alegori ve metafor açısından Gemma'nın paralel yaşamları, kendileri ile aynı problemlerle yüzleşmekte olan insanları görmesine ve dolayısıyla da bizim görmemize vesile olması önemli. Herkes aynı travmaları yaşıyor özetle, burada da orta sınıf Amerika halkının banliyö yaşantıları ve bunalımları gösterilmiş. Ama bütün bunlar için uzaylı olup olmadığı bir çocuk mu kullanmak gerekiyordu, burası çok havada kalmış.
- Çocuğun elindeki kitabın da içindeki semboller vs açıklanmıyor, filmin bir noktasında tüm kurgunun bu kitap üzerinden çözüleceği beklentisi de filmin sonunda gidiyor.
- Gemma, kendini çocuğuna adamış anne temsili olarak çocuğunu her koşulda bağrına basmakta ve babasına karşı da her koşulda korumakta. Akıl sağlığını da bu çerçevede yavaş yavaş yitirmekte ve çocuğun sesini bastırmak için başını çalışan çamaşır makinesine dayamakta olduğunu atlamamak gerek.
- Filmin sonunda büyümüş olan çocuğun kendinden önceki emlakçıyı paketleyip kaldırması ve yeni gelen müşterileri ağırlamayı beklemesi de döngünün varlığının göstergesi. Bu ne ilk olaydı, ne de son olay olacak. Peki oyunu kuranlar kimler, kapitalizm eleştirisi ve sermaye sahibi şirketler gibi bir anlam çıkartabilir miyiz buradan bilemedim.
- Türkiye'de mortgage kredileri 10 yıllık vadelerde ödenir ama Amerika'da 2008 krizine kadar çok daha vahşi şartlarda mortgage kredileri veriliyordu bankalar tarafından. Çok daha uzun vadeli ve değişken faizli krediler olduğu için ailelerin de çalışma hayatlarının ilk 20 yılı bu evlerin mortgage kredi taksitlerini ödemekle geçiyordu. Bütün bunların bir ev için olduğunu düşünürsek ve evin içinde de tablolarda bile yine evin kendisi olduğuna dikkat edecek olursak b*k mu var mu kadar ev meraklısı olmaya demek istiyor olabilir yönetmen. Bir de bizdeki çeyiz lansmanlarını görse ne hikayeler yazacak haberi yok.
--Spoiler--