Vücutta dokulara ve hücrelere oksijenin taşınmasından sorumlu olan kan hücrelerinin üretilmesi için vücudumuzda demir bulunması gerekiyor. Demir eksikliği de doğal olarak vücutta kan hücrelerinin azalmasına yol açıyor ve buna da kansızlık (demir eksikliği anemisi) adı veriliyor. Anemi hastalığı da kişide enerjisizlik, isteksizlik, keyifsizlik ve halsizlik gibi sonuçlar ortaya çıkartmış oluyor. Yetersiz oksijenden dolayı vücudun yakıt sarfiyarını azaltarak yola devam etmeye çalışması gibi yani. İnsanlar da bu süreçte önce demirlerini ölçtürmeleri, ölçüm sonucunda da vücutlarında yeterli demir olmadığı anlaşılırsa demir takviyeleri kullanmaları gerekiyor. Demir hastalığı anemisi ile her yaşta karşılaşmak mümkün. Çocuklarda da yetişkinlerde de demir eksikliğine bağlı olarak görülmeye başlayabiliyor, ama çoğunlukla kadınlarda görüldüğünü söylemekte fayda var.
Demir eksikliği neden kaynaklanır sorusuna cevap arayacak olursak ise, metabolik bir hastalık yok ise bunun sebebi yetersiz beslenmedir. Dolayısıyla demir eksikliği hastalığı ile hiç karşılaşmamak ya da uzun vadede sürdürülebilir olarak mücadele etmek için yeterli ve dengeli beslenmek şart. Hekim kontrolünde yapılacak ilaç takviyeleri dışında da pekmez, kırmızı et, kuru baklagiller, yumurta gibi besinler tüketmek de vücuttaki demir seviyesini hızlıca artıran doğal takviyelerden birisi. Tabi herkesin aklına gelen ıspanak neden burada yazmıyor diye soracak olursanız, ıspanakta Temel Reis çizgi filminde anlatıldığı gibi demir olduğu bilgisi maalesef doğru değil. Ispanakta demir yok değil, var ama çok cüzi bir miktarda.
Çay ve kafein tüketimi de vücuttaki demir miktarını azaltan (demirin vücuttan atılmasına yok açan) unsurlardan birisi. Kimseye çay ya da kahve içme demek elbette mantıklı bir çözüm değildir ancak bu tip insanların vicutlarındaki demir miktarı konusunda daha tedbirli olmalarında fayda var.
Halsizlik ve sürekli enerjisizlik gibi problemleriniz varsa bu rahatsızlığınızın sebeplerinden birisi demir eksikliği olabilir. Çözüm olarak aile hekiminize giderek kan tahlili yaptırmanız ve sonuçlara göre de hekiminizin tavsiyeleri ile birlikte demir seviyelerinizi yükseltmeniz faydalı olacaktır.