5.00 / 1 oy

Xiaomi Mi Smart Home Akıllı Ev Güvenlik Sistemi Detaylı İncelemesi

Xiaomi Mi Smart Home Akıllı Ev Güvenlik Sistemi kitini geçtiğimiz hafta satın aldım ve bir haftadır kullanan birisi olarak inceleme hazırlamak ve satın almak isteyen kullanıcılar için de rehber hazırlamış olmak istedim.

Kitin içerisinde gelen sensörler ve donanımlar şu şekilde:

1 Adet Gateway
2 Adet Kapı/Pencere Sensörü
2 Adet Hareket Sensörü
1 Adet Akıllı Buton

Ben kendi evimdeki bir odayı daha sensör ile takip etmek istediğim için ayrıca bir hareket sensörü daha aldım ve tümünü evde uygun bölgelere kurdum. Sistemin kurmak çok kolay ve donanımların birbirlerini görmeleri de oldukça sorunsuz oluyor. Evinizdeki odaları ayrı ayrı isimlendirip her bir odadaki donanımları da seçerek senaryolar hazırlayabiliyorsnuz. Her kurduğum sensör için içinde bulundukları odaya ve işlevlerine göre isim vererek daha kolay bir kullanım şekli hazırlamaya çalıştım. Örneğin antre kapı sensörü ya da antre hareket sensörü gibi.

Bu arada tüm bu sistemi tek ve kesin garantili koruyucu bir güvenlik sistemi olarak satın almayı düşünüyorsanız sistemin çok basit iki güvenlik açığı olduğunu anlamanız gerekiyor. Birincisi diyelim ki evde elektrik yok, sistem çalışmaz. Sistemde gateway prizden elektrik alarak beslendiği için elektriğe muhtaç, sensörler pille çalışıyorlar ama gateway çalışmadıktan sonra bunun bir faydası kalmıyor. İkincisi ise internet, eğer evde değilseniz ve olası bir alarm durumunda sistemin size bildirim göndereceğine güveniyorsanız eğer evde internet yoksa bildirim de göndermesi mümkün değil. Zaten uzak mesafe bildirimler de çok hızlı gelmiyor, dolayısıyla mükemmel bir güvenlik sistemi olmadığını söylemeliyim. Hatta bir diğer senaryoda hırsız eve girdi ve gateway ötmeye başladı, hırsız fişe takılı olan gateway'i fişten çıkarttığı anda geçmiş olsun. Bu yüzden duvara sabitlemek ya da daha iyisi güç kaynağına sabitlemek gibi bir çözüm düşünebilirsiniz ama bu da görsel olarak şık olmayacağı için dolap içi gibi bir yerde görünmeyecek şekilde olabilir, bu sefer de gateway'in aydınlatma özelliğini kullanamamış olacaksınız.

 

Gateway

xiaomi gateway

Gateway, Türkçe ağ geçidi anlamına geliyor ve bizim de doğrudan haberleştiğimiz cihaz aslında bu. Biz tüm güvenlik sistemi ile ilgili komutlarımızı gateway'e gönderiyoruz, o da sensörlerden ve butondan değerleri alarak bizim için gerekli otomasyonları sağlıyor. Üzerinde halka şeklinde rgb ışık da olduğu için yanına koyacağınız bir hareket sensörü ile akşamları hareket algılandığında sizin için aydınlatma elemanı olarak görev yapmasını da sağlayabilirsiniz ve renklerini de ister telefonunuzdan siz ayarlarsınız, isterseniz de günün saatine göre farklı renklerde yanmasını sağlayabileceğiniz özellikleri mevcut. Üzerindeki speaker (ya da belki gelişmiş bir buzzer) ile kapı açıldığında çalma efekti ya da alarm modundayken bir hareket algılandığında alarm sesini çıkartan alet de yine bu gateway. Bir gateway olduktan sonra xiaomi güvenlik ekosistemine yeni sensörler de ekleyebiliyorsunuz (kamera vb) dolayısıyla bir gateway satın almak zorundasınız. Eğer benim gibi hazır kiti aldıysanız bu konuda endişe etmenize gerek kalmıyor çünkü zaten gateway de kitin içinde geliyor. Bir gateway'e kaç cihaz bağlanır konusunda ise o kadar çok sensör satın alarak deneme yapmadığım için maksimum cihaz bağlama sayısını bilemiyorum, ama sensörler ile gateway arasındaki mesafe uzadıkça aralarında haberleşme problemleri başlayabiliyor, bu yüzden çok büyük evlerde ya da iş yerlerinde eğer güvenlik amacıyla xiaomi mi home kullanılması düşünülüyorsa ek gateway'ler eklemek gerekecektir tüm cihazların ekosistem tarafından görülebilmesi için.

 

Akıllı Buton

xiaomi buton

Sadece basma işlevi olan basit bir donanım olarak görülebilir ama tek tık, çift tık ve basılı tutma olmak üzere 3 farklı mod belirleyebiliyorsunuz akıllı buton ile. Örneğin tek tık ile gateway'in ışığını açıp kapatabilir, çift tık ile alarmı açıp kapatabilir ve basılı tutma modu ile de evdeki bir xiaomi yeelight ampulü yakıp söndürebilirsiniz. Reklamlarında kapı zili olarak kullanılabileceği de yazıyor, gateway'de kapı zili sesi olduğuna göre neden olmasın.

 

Hareket Sensörü

xiaomi hareket sensörü

Tipinden beklenmeyecek kadar egonomik ve başarılı çalışan bir sensör, her köşeye ya da eşyanın üzerine koyabiliyorsunuz ve hareket yakalama açısı da oldukça geniş. Altında pil haznesi mevcut, pili ne kadar gider bilmiyorum ama düşük güç tüketiminden dolayı uzun bir süre değiştirmeye gerek olacağını sanmıyorum.

 

Kapı Sensörü

xiaomi kapı sensörü

Kapının açılıp kapandığını size haber veren donanım da kapı sensörü oluyor ve iki parçadan oluşuyor. İlk parçayı açıp kapattığınız kapıya, diğer parçayı da kapı kapalıyken kapıdaki sensörün çok yakınında kalacak şekilde duvara yapıştırıyorsunuz ve iki alet birbirlerinden uzaklaşınca kapının açılmış olduğu anlaşılmış oluyor.

 

Xiaomi Mi Home Uygulaması

xiaomi mi home

Bütün bu ekosistemi görüntüleyebildiğiniz, log kayıtlarını inceleyebildiğiniz, tüm ayarlamaları yapabildiğiniz uygulama Xiaomi Mi Home uygulaması ve maalesef bütün sistemin en çürük bacağı. Bildirimler çok geç gelebiliyor, birikip bir anda onlarcası gelebiliyor, oturumunuz siz fark etmeden kapanabiliyor (bkz: Mi Home Uygulaması Oturum Kapanma Sorunu) ya da zaman zaman bağlantı sorunları yaşanabiliyor. Ama yine de düzgün çalıştığında kullanımına alışmak kolay ve tüm cihazlarınızı tek bir kontrol merkezinden yönetebilmek oldukça işlevsel.

 

Sonuç

Madem inceleme dedik, bari bir de sonuç ve öneriler kısmı yazalım. Donanımsal olarak başarılı ancak yazılımsal olarak şikayetlere konu olabilecek bir ürün seti. Ama akıllı ev, otomasyon ve güvenlik konularında evinize ya da iş yerinize bir ekosistem kurmak istiyorsanız 500-600 TL civarında tüm seti alıp kurabildiğiniz için bence en uygun ve tercih edilebilir sistem.

 

Öneriler

Güvenlik konusunda açıkları olduğundan bahsetmiştim, ben bu konuda iki farklı kesintisiz güç kaynağı alarak çözüm ürettim. İlk UPS ile modeme elektrik kesildiğinde güç veriyorum ve evde elektrik ile birlikte internetin gitmesi problemi yaşanmamış oluyor. İnternet gitse bile cihazlar halen birbiriyle modem üzerinden haberleşecekleri için bu adım önemli. İkincisi ise gateway'i de bir UPS'ten gelen elektriğe bağladım ve elektrik kesintilerinde sistemin devreden çıkmasını engellemiş oldum. Çok güç çeken cihazlar olmadıkları için farklı yerlerde duran modem ve Gateway için birer UPS en az 2-3 saat güç sağlayacaktır diye tahmin ediyorum.

Not: Özellikle saat ve tarih ayarı gibi problemler nedeniyle sinir bozucu olabiliyor. Uygulamadaki saati düzeltmeyi başarsam da bildirimlerde gelen işlem saatleri hep yanlış.

aras

02.12.2020 22:03

Bu soru 5 kez yanıtlandı.

  • 25 Mart 2022 16:25
    4

    xiaomi ekosistemi birçok alanda hesaplı sensör ya da aygıtlarla ev çözümleri sunuyor ve bu güvenlik ürünü de içindeki gateway ile bu ekosistemin omurgası işlevi görmüş oluyor. sonradan sıcaklık ya da nem sensörü eklenebilmesi gibi güzel özelliklere ek olarak evde yokken de alarm bilgisi almak ya da evi uzaktan deneyleyebilmek çok kullanışlı

  • 25 Mart 2022 15:34
    3

    internette bu ürünün bu kadar güzel bir incelemesi kesinlikle yok telekkür ederim (incelemeyi okuduktan sonra ürünü almaya karar verdim, aldım, kurdum ve keyifle de kullanıyorum), bu fiyata da alınabilecek en işlevsel ve hesaplı komple güvenlik ürünü

  • 1 Haziran 2022 01:42
    0

    ekosisteme yeni sensörler ve ışıklar ekleyebilme işi güzel ama kaç metre çapında bir alan için tek bir gateway idealdir bu önemli

Bu soruya sadece kayıtlı kullanıcılar yanıt yazabilirler. Yanıt yazmak için lütfen giriş yapınız.

Reitix
Xiaomi Mi Smart Home Akıllı Ev Güvenlik Sistemi Detaylı İncelemesi

İnternet sitemizdeki deneyiminizi iyileştirmek için çerezler kullanıyoruz. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılıyorsunuz. Daha fazla bilgi.