Üniversite eğitiminde en sık karşılaşılan ancak ne oldukları ile ilgili yeterince bilgi sahibi olunmayan 3 temel kavramı bu yazıda tanımlayarak bilgilendirici bir yazı hazırlamak istedim.
Yatay Geçiş Nedir?
Örneğin bir üniversitenin x bölümünden başka bir üniversitenin x bölümüne geçme işlemine yatay geçiş adı verilmektedir. Bu geçiş işlemi eşit kurumlar arasında olduğu için yapılan geçiş işlemine yatay geçiş adı verilmeltedir. Dolayısıyla eşdeğer programlara ya da bölümlere geçme işlemine yatay geçi adı verilmektedir. YKS puanı ile (Merkezi puanla) yapılan yatay geçiş ve not ortalaması ile yapılan yatay geçiş olmak üzere iki farklı yatay geçiş türü vardır
Dikey Geçiş Nedir?
Eğer hiyararşik olarak bir üst öğrenime geçiş işlemi söz konusu ise bu geöiş işlemine dikey geçiş adı verilmektedir. Örneğin 2 yıllık bir bölümden 4 yıllık bir bölüme geçiş yapma işlemine (her iki yıllık bölümden dört yıllık bölüme geçiş yoktur) dikey geçiş adı verilmektedir. Hangi iki yıllık bölümlerden hangi dört yıllık bölümlere geçiş yapılabileceği bilgisi için internetten araştırma yapabilirsiniz. Her bölümün farklı bir kontenjan sayısı olmakla birlikte öğrencilerin not ortalamaları dikkate alınmaktadır.
Çift Anadal Nedir?
Çift anadal demek iki farklı diploma sahibi olmak anlamına gelmektedir. Üniversite bölümleri ile anlaşmalı oldukları diğer bölümler arasında sınırlı bir kontenjan ile öğrenci kabulu yapılır ve öğrencilerin çift anadal eğitimine kabulü için not ortalaması dikkate alınır. Çift anadal için öğrencinin mevcut bölümünde aldığı dersler ile çift anadal yapacağı bölümdeki ortak dersleri tekrar almasına gerek yoktur ancak çift anadal yaptığı bölümdeki tüm dersleri tamamlayamaması durumunda mezuniyeti de uzayacaktır.
Yandal Nedir?
Yandal programında çift anadal eğitiminde olduğu gibi ikinci bir diploma verilmez, öğrenciye yandal eğitimi almış olduğu bölümden bir yandal sertifikası verilir. Çift anadal programı ile yandal programı arasındaki fark da budur.