Eski norebook'um için Notebook Bataryası Tamiri Evde Nasıl Yapılır? yazımda yaşadığım batarya tamiri başarısızlığından sonra internetten yeni bir batarya siparişi verdim, ama bataryalar konusunda o kadar çok araştırma yaptıktan sonra yine tıpış tıpış gidip yan sanayi uyduruk bataryaya para verip satın almak da gücüme gitmedi değil açıkçası. Ama artık en azından lityum-iyon pillerin çalışma mantıklarını ve yapılarını öğrendiğim için yeni batarya satın alan kişiler için bataryalarının ömrünü en uzun tutabilmelerini sağlayacak bir bilgilendirme yazısı yazmak istedim.
Lityum-iyon piller, 4, 6, 8 ya da 12 adet 18650 tipindeki şarj edilebilir pilin seri ve paralel olarak bağlanması ile elde ediliyorlar ve bu pillerin bilgisayarınızda ne kadar uzun süre sağlıklı olarak kullanılabilir olacakları konusunda da bataryanızı ilk satın aldığınızda yaacağınız işlemler hayati derecede önem taşıyor.
- Bataryanızı bilgisayarınıza ilk kez taktıktan sonra bilgisayarınızı hiç açmadan 12 saat şarj edin
- Bilgisayarınızı prizden çıkartın ve açın. Bataryanızın %100 dolu olduğunu göreceksiniz. Sonra bataryanızı %5 ile %10 seviyeleri arasına gelecek kadar kullanın ve batarya tam olarak bitmeden maksimum derecede boşaltmuış olun. Ama sakın tam olarak sıfırlamayın.
- Bilgisayarınızı %100 şarj oluncaya kadar tekrar şarj edin ve tekrar sıfırlamadan boşaltabildiğiniz kadarını boşaltın ve bu işlemi 5 kere tekrarlayın.
Bu tam olarak doldur boşalt işlemleri sayesinde bataryanızı daha uzun süre sağlıklı olarak kullanabileceksiniz.