Kış aylarına girdik ve artık kaloriferlerimiz de yanmaya başladı. Ama alüminyum radyatörlerinizin yeterince ısınmadığından şikayetçiyseniz, eviniz soğuk ise ya da tüm evin içinde sadece bazı odalardaki radyatörlerde yeterince ısınmama sorunu var ise muhtemelen radyatörlerinizin içinde hava vardır ve bu havayı çıkarttığınızda radyatörler de daha fazla ısınarak odayı daha verimli bir biçimde ısıtmış olacaklardır.
Kalorifer peteklerinde çalışma prensini olarak bir adet giriş, bir adet de çıkış vanası bulunmaktadır. Peteklerin yan taraflarında da içlerinde biriken havayı alabilmek için bir hava alma vida yeri bulunmaktadır. Kalorifer peteğinizde biriken havayı almak ve dışarı atmak için ilk yapmanız gereken işlem, bu hava alma yerini bir tornavida yardımıyla hafifçe çevirmektir. Bu işlemi yapmadan önce altına leğen ve havlu da getirmeyi unutmayın çünkü hava ile birlikte peteğin içindeki su da dışarı atılacak. Tornavidayı çevirdiğinizde peteğin içinden çıkan havanın sesini duyacaksınız ve duymaya devam ettiğiniz sürece de bu vanayı açık olarak bekletin ve içindeki tüm havanın dışarı atıldığına emin olduktan sonra yine tornavida yardımıyla kapatın.
Bazı peteklerde içinde hava olmamasına rağmen peteğin ısınmaması sorunu gözlemlenebilmektedir. Bu durumda ise peteğin giriş vanasını kapattıktan sonra yukarıda bahsettiğim hava alma işlemini tekrarlarsanız içinde alamadığınız havaları da almış olursunuz ve tüm havayı dışarı attıktan sonra da su giriş vanasını tekrar açarak suyun petek içinde dolaşmasını ve peteğin ısınmasını sağlamış olursunuz.
Eğer kalorifer peteğinizin havasını her seferinde elle almak istemiyorsanız ve içinde hava biriktikçe otomatik olarak dışarı atılmasını istiyorsanız, internetten ortalama 40-100 TL arasında satılan Otomatik Hava Purjörü de satın alabilirsiniz. Purjörler, petekler içinde biriken havayı otomatik olarak tahliye etmektedir ancak zaman zaman su da damlatabildilkleri için yine altına bez koyarak ya da ara ara kontrol edilerek kullanılmalıdırlar.
Not: Bazı radyatörlerin hava alma ağızları, tornavida ile açılamayabilir ve bu radyatörler için de petek kelebeği (havlupan radyatör purjör anahtarı) almanız gerekir.
Eğer kalorifer peteğiniz eski tip döküm demir peteklerden ise bkz: Eski Tip Döküm Kaloriferlerin Havası Nasıl Alınır?