5.00 / 1 oy

Zigbee Nedir?

Birden çok bilgisayarı birbirine bağlayarak veri transferi yapabilme çalışmaları (bkz: Network (Bilgisayar Ağı) Nedir?) ilk geliştirildikleri günlerden bugünlere kadar oldukça fazla gelişme gösterdi ve bu ilerlemeler de gündelik olarak kullandığımız cihazlardan sağladığımız faydalardan daha fazla beklentiye girmemize zemin hazırladı. Artık cihazlar arasında iletişim kurabilmek için kablolarla uğraşmak istemediğimiz gibi veri transferlerinin de hızlı olmasını ve bu kablosuz ağ bağlantılarının kullanılmadıklarında uykuya geçerek cihazların elektrik tüketimlerini de minimize etmelerini ve bataryalarını tüketmemelerini bekliyoruz. Kablosuz teknolojilerin daha düşük maliyet ve daha kolay uygulanabilirlik gibi özelliklere sahip olması sayesinde artık tarımsal uygulamalardan tıbbi cihazlara kadar tüm otomasyonlarda kablosuz haberleşme teknolojilerinden yararlanılıyor. Aslında bütün bu kablosuz haberleşmelerin temelinde ise radyo frekansı (RF) teknolojisi yatıyor. Peki son zamanlarda adını çok sık duyduğumuz zigbee tejnolojisi bu kablosuz iletişim standartlarının neresinde?

Zigbee (IEEE 802.15.4), tıpkı bluetooth gibi kısa mesafeli kablosuz ağ haberleşme standartlarından birisidir ve düşük bir veri iletişim hızına sahiptir. Ancak özellikle düşük güç tüketimine sahip olması, gerekse de gecikmenin çok düşük olmasından dolayı uygun sistemler için kullanıldığında büyük bir verimlilik sağlamaktadır. Örneğin hazır olarak satılan ev otomasyon sistemleri yaygın olarak zigbee sistemini kullanmaktadırlar. Küçük boyutlu paketlerin sık olarak gönderilmesi ve paketlerin alınıp alınmadığını takip eden ACK verileri oldukça düşük bir güç tüketimi ile çalışmaktadır.

Zigbee teknolojisinin ticari uygulamaları 2004 yılından beri kullanılmaktadırlar. Örneğin sensörler (sıcaklık sensörü, hareket sensörü vb) üzerinden senaryolar üretilen akıllı sistemlerde bugün halen zigbee kullanılmaktadır. Dolayısıyla motorlara ya da alarmlara veri göndererek otomasyon sistemi oluşturmak için de en ideal kablosuz haberleşme standartlarından birisidir. Bugün Xiaomi'nin Smart Home ürünleri (bkz: Xiaomi Mi Smart Home Akıllı Ev Güvenlik Sistemi Detaylı İncelemesi) ve Philips Hue akıllı aydınlatma ürünleri gibi akıllı ev sistemleri de zigbee kablosuz haberleşme teknolojisine sahiptirler. IOT (Internet Of Things) teknolojisinin geleceğinde de Zigbee'nin çok yeri olacağını düşünüyorum.

zigbee

Zigbee ile Bluetooth Arasındaki Fark Nedir?

Bu noktaya kadar saydığımız özellikler, bluetooth (bkz: Bluetooth Nedir?) ile oldukça benzeştiği için sorulması gereken soru bluetooth ile zigbee arasında ne fark olduğu sorusudur. Bluetooth ile haberleşen cihazlar en fazla 8 cihazla aktif olarak haberleşebilirlerken zigbee ile 30-40 arasında cihaz aktif olarak birbirleriyle haberleşebilirler.

networkman

06.12.2020 20:31

Bu soru henüz yanıtlanmamış.

Bu soruya sadece kayıtlı kullanıcılar yanıt yazabilirler. Yanıt yazmak için lütfen giriş yapınız.

Reitix
Zigbee Nedir?

İnternet sitemizdeki deneyiminizi iyileştirmek için çerezler kullanıyoruz. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılıyorsunuz. Daha fazla bilgi.