Diyelim ki birkaç katlı bir eviniz var ve giriş kattaki kablosuz internetiniz üst katlarda çekmiyor. Yapabileceğiniz düzenlemelerden birisi wi-fi repeater (wi-fi extender olarak da geçiyor) satın almaktır. Örnek: Xiaomi Wifi 2 Sinyal Yükseltici işe yarıyor mu?
Ama w-wi repeater cihazların yaptıkları işlem, kendilerine gelen gücü kablosuz ağı yeni sinyalle besleyerek daha geniş bir alana yayılmalarını sağlamaktır. Dolayısıyla giriş kattan ikinci kata kadar azalmış olan sinyal seviyesi tekrarlanarak çoğaltılmış olur ve ikinci kattaki wi-fi repeater'ın etkisi ile full çektiği görünen bir kablosuz internet ancak repeater'a ulaşan internet kadar hızlı olabilir. Giriş kata gelen internet ile ikinci kattaki internet arasında dolayısıyla bariz bir hız farkı vardır.
Üçüncü kata da bir wi-fi sinyal yükseltici koyduğumuzu varsayalım. Bu da ikinci kata çıkıncaya kadar mesafeden dolayı güç kaybeymiş, ancak ikinci kattaki sinyal yükseltici cihaz sayesinde daha yüksek seviyede dağıtılmış interneti dağıtmış olacağız. Yani üçüncü katta da kablosuz internet full çekiyor görünecek ama bu sefer ikinci kattaki internetten de yavaş olacaktır.
Her bir kat yükseldikçe yine tam çekiyor olarak görünen, ama bir alt kata nazaran daha yavaş internet bağlantıları elde edilmiş olacak ve istenen çözüm de elbette bu değil. İnterneti en az hız kaybı ile bir noktadan diğerine iletmenin yolu ethernet kablosu kullanmaktır. Ancak ethermet kablosu kablosuz bir ağ oluşturamadığı için gelen bu internet hattını kablolu ve kablosuz internet ağına dönüştürebilen cihaz ise access-point cihazlardır. Access Point, Türkçe erişim noktası anlamına gelmektedir ve çoğu modem ve router'ın kendi içinde dahili olarak access point olma özelliği zaten vardır. Dolayısıyla senaryomuzda eğer her bir katta giriş katındaki internet hızı ile eşdeğer hızda kablosuz internet ağı kurmak istiyorsak yapmamız gereken, girişteki modem üzerinden her bir kata ethernet kablosu ile interneti taşımak ve access-point özellikli cihazlar ile her kata ayrı wi-fi ağı açmaktır.