Akvaryum kumu, her akvaryumun bence en olmazsa olmaz bileşenidir. Ama akvaryum kumunun nasıl temizlenmesi gerektiği, durumuna ve hangi şartlarda kullanılacağına göre değişiklik gösterir.
- Eğer daha önce hiçbir akvaryumda kullanılmamış bir akvaryum kumu temizlenmek isteniyorsa uzun ve çok sayıda kereler su devirdaim edilerek akvaryum kumu iyice temizlenmelidir.
- Eğer daha önce bir akvaryumda zaten kullanılmış olan bir akvaryum kumu ise bu kadar titizlnmeye gerek yoktur, hatta içerisindeki bakteriler bir ekosistem kurmanıza fayda sağlayacaktır.
- Eğer kurulu akvaryumun içindeki kum temizlenmek isteniyor ise kumun sadece üst kısmındaki pislikler çekilerek bu temizlik yapılmalıdır. Toprağın fazla eşelenmesi ve alt katmanlarındaki pisliklerin alınmaya çalışması demek akvaryumda olası bir nitrit/nitrat zehirlenmesi durumuna (amonyak yoğunluğunın bir anda artması) neden olabilir ve içinde balık olan akvaryumlarda kesinlikle denenmemelidir.
- Son olarak kendi durumum için kaldırdığım bir akvaryumun içinden çıkan yaklaşık 50 litre kadar akvaryum kumunu büyükçe bir saksıya boşalttım ve sadece sudan geçirerek rengindeki koyuluğu atmasını sağladım. Şimdi de bu akvaryum kumları ile akvaryum dışında ne yapabilirim diye düşünüyorum ama bu soruyu ayrı bir başlığa saklıyorum :)
Editör editi: sitedeki bazı diğer benzer bağlantılar için;
bkz: Büyük akvaryum için ısıtıcı tavsiyesi
bkz: Japon balığı için yem tavsiyesi
bkz: Yunus Ciklet Çifti Yavrulama Hazırlıkları
bkz: Akvaryum için ups kesintisiz güç kaynağı tavsiyesi
bkz: Akvaryumda Su Yüzeyindeki Yağ Tabakası Neden Olur?
bkz: Akvaryum için pilli hava motoru tavsiyesi