Sitedeki yazarlardan volkanoxb nickli yazarın mangal tariflerini severek takip ediyorum, bildiğim kadarıyla da hem guruss cg075 hem de weber 57cm barbekü kullanıyor ve hazırlayacağı yemeğe göre hangi mangal daha uygunsa onu tercih ediyor. Koronavirüs vaka sayılarına bakarak vaka pandemi sürecinin bu kış da pek sona erecek gibi durmadığını düşünerek artık balkona iyi bir barbekü satın almaya karar verdim. İnternetten tüm modelleri ve incelemelerini de takip ettim ve guruss, weber ve pek adı geçmese de teorik olarak fena durmayan karp marka barbeküler arasında kararsız kaldım.
Weber barbeküler, guruss ve karp barbekülerden karakter olarak daha farklı, çünkü şekil olarak küre şeklinde ve hacmen de diğer barbeküler kadar geniş bir pişirme alanı sunmuyorlar. Ayrıca yazılanlardan anladığım konu şu oldu, weber'i weber yapan şey aksesuarlarıdır ve her bir aksesuarı da başına bir barbekü parasına satılıyor. (bu bilgiyi paylaşan yazar arkadaşa da referans verelim: Weber barbekü ile uyumlu aksesuarlar nereden temin edilebilir?). Fiyat olarak da zaten diğer mangallardan pahalı olduğu için şimdilik weber seçimini eliyorum.
Guruss markası geçtiğimiz yıldan beri piyasada ve instagram kanallarından görebildiğim kadarıyla çok kullanıcı aktif olarak her türlü pişirme işlemini guruss mangallar ile yapabiliyorlar. bir de go grill adında pratik bir modelleri var ama ben 75 cm'lik büyük modelden almayı planlıyorum. Guruss'a benzer bir yapıda ve yeni üretime başladığını tahmin ettiğim Karp marka barbekülerde ise şu şekilde artılar ve eksiler gözlemledim guruss'a göre:
Artılar:
- Guruss'ta olduğu gibi yan taraflarında cağ kebap (adam yapmış: Evde cağ kebabı yapabilmek için gerekli malzemeler nelerdir?) ya da kuzu çevirme yapmak isteyenler için şiş delikleri hazır, ama guruss bu deliklerden dolayı mangaldan sonra da hava almaya devam ettiği için içindeki kömürleri söndüremiyor. Karp'ta ise bu delikler kapalı duruyor ve kömür kullanımında ciddi bir tasarruf sağlaması söz konusu.
- Weber'in havalandırmasına göre daha simetrik, çünkü sağ tarafında da isteğe göre açılabilen havalandırma deliği var. Bu sayede sağ dip bölgelerde de aktif olarak pişirme yapılabilir (ateş ortadayken).
- Dinlendirme ızgarası guruss'ta kapak açıldığında arkada kaldığı için ateşten çok nasibini alamıyor, karp'un üst kapağı ise daha az bir açı ile açıldığı için üst ızgara da ateşin üzerinde kalıyor.
- Guruss'un üst ızgarası yerinden çıkmadığı için temizliği de daha zor, karp sanırım tam anlamıyla demonte olabiliyor ve tüm ızgaraları da sökülebiliyor.
Eksiler:
- Malzeme kalitesi daha ucuz ve kısa süre içinde yolda bırakacak gibi duruyor. Youtube incelemelerinde de çeşitli yerleri için inşaat demiri eleştirileri çok yapılmış.
- Guruss, Weber kadar olmasa da kendi aksesuarlarını üretmeye başladı. Karp markasının ise (boyutları guruss ile sanırım birebir aynı, bu da aynı aksesuarları kullanabileceği anlamına geliyor olabilir ama emin değilim) örtüsünü bile internetten bulamadım. Asansörlü versiyon opsiyonel deniyor ama nereden bulabiirim dediğinizde size bir telefon numarası gönderiyorlar. Bu açıdan pek güvenemedim markaya. En az bir yıl piyasada kalsın ve uzun kullanım testleri ortaya çıksın istiyorum.
- Hazırladığınız etleri ve sebzeleri tabağa koyarken barbekünün kendi açılabilir raflarını kullanmak çok kullanışlı olur, karp sağ tarafında da ilave olarak bir açılır raf sunuyor ama guruss'un sayıca daha az olmasına rağmen raf konusunda hem daha güvenilir, hem de daha şık bir görüntüsü var.
Sonuç olarak muhtemelen guruss cg-075 modelini tercih edeceğim gibi görünüyor. Bu hafta içinde kararımı kesinleştirip siparişimi verirm muhtemelen. Siparişi verince de bu yazıyı editleyerek bilgi veririm.
Edit: Guruss cg-075 siparişi verdim n11 üzerinden. Tam set (barbekü, iki adet kömür kovası, örtüsü, döküm ızgara, volkanik taş ızgara, 2 tel ızgara ve önlük) olarak satın aldım ve 2.200 TL verdim. Karp mangal 1.289 TL idi ama yukarıda bahsettiğim nedenlerden ötürü daha fazla para vererek guruss aldım.