Kuru kuru sormak ve cevap beklemek yerine önce araştırmak, bulduklarını paylaşmak ve eksik kaldığı alanlarda destek istemek bence olması gereken süreçtir bu soru alanı için. Ben de kendi merakımı gidermek için açtım, okudum ve atladığım yerler için ek bilgilerinize de açığım. Dolapta ya da rafta yıllarca beklemiş içkilerin üzerlerinde yazan son kullanma tarihlerinin ne kadar doğru ya da yanlış olduğunu merak ettim ve alkolün bozulmadığı genel kanısının dorğu olup olmadığını araştırmaya kara verim. Hızlı geç diyenler için özet, evet bozulur ve son kullanma tarihi geçmiş ya da olumsuz saklama koşullarında (hava almış, sıcakta bekletilmiş ya da fazla ışığa maruz kalmış) saklanmış içkiler içilmemelidir. İçki hiç içilmemelidir o da ayrı konu ama zararlarını bilenler ve ve yaşı yetenler için bu yazıyı yazdığıma göre zaten içiyorsanız, son kullanma tarihine bakmadan içmeyin bari diyorum.
Bu alkol bozulma problemini hayır bozulmaz olarak cevaplayan herkes, dayanak olarak şarap ve viskinin yıllandırılmasını örnek gösteriyor ama bilmiyorlar ki hem her şarap/viski yıllandırılmaz; hem de her beklemiş şarap/viski yıllanmış olmaz; yıllandırmak için şarabın da kabının da saklama şartlarının da buna göre hazırlanmış olması gerekir. Olmazsa ev şarabı yapanların da gayet iyi bilecekleri gibi şarap değil, sirke olur o.
Rakı, votka, tekila, cin, şampanya, şarap, jagermeister... aklınıza gelebilecek her türlü alkollü içkinin bir son kullanma tarihi var ve bozulduktan sonra da hiç şans denemesi yapmamak gerekiyor.