Baharatların lezzetini ve potansiyelini yeni keşfetmeye başlamış birisi olarak baharat üretiminin yatırım olarak çok ideal bir sektör olabileceğini düşünmeye başladım. Kolay olduğu için değil, ama potansiyeli açısından bugün dünya çapında markalar ortaya çıkarabilen bir sektör olduğu için bu farkındalığa vardığımı söylemem lazım.
Baharatların aslında hemen hepsinin içeriği aynı olmasına rağmen (tüm baharatlarda içindekiler listesi yazılıyor sonuçta) hazırlanma süreçleri ve oranları, içindeki baharatların tazelikleri gibi çeşitli parametrelerle bir baharat bir diğerinden daha lezzetli olabiliyor. Aynı zamanda hangi yemeğe döküldüğünde hangi tür baharatların daha güzel yakıştığını tespit etmek de yine bir ar-ge süreci. Örneğin bir baharat tavuk etine ya da balığa çok yakışıp da bir sebze yemeğine hiç yakışmayabiliyor. Tüm bu ar-ge süreci de zaten bir markanın bir diğer markadan daha kaliteli baharatlar üretebilmesini sağlayan temel sebep.
Baharatların içinde karışık olarak satılmakta olan atıyorum nane, rezene ya da kişniş gibi bitkiler taze ya da kurutulmuş olarak hiç maliyetli değilken karıştırılarak baharata dönüştürüldüklerinde bir anda ciddi bir katma değer ekleniyor ve değerini belki ona katlıyor. Peki bu iş bu kadar kolay mı? Olsaydı bugün herkesin baharatçılık yapıyor olması gerekirdi ama kaliteli bir baharat üretii yaptıktan sonra başarının da beraberinde geleceğini düşünüyorum.
Baharat üretiminin maliyetleri ve alınması gereken izinler ile sertifikalar konusunda bilgisi olan arkadaşlara danışmak için bu başlığı açıyorum, baharat üreticisi olmak için neler gerekir ve süreç içerisinde çıkabilecek olan zorluklar nelerdir?
bkz: Yumurta ile güzel giden baharat tavsiyeleri
bkz: Kokoreç Yerken Hangi Baharatlar Atılır ve Güzel Gider?
bkz: Meaty&Cheesy Baharat Seti Yorumları
bkz: IKEA Baharat Önerileri
bkz: Et Baharatı Tavsiyesi - Chef Paul Meat Magic
bkz: Mangalda et için kullanılabilecek baharat tavsiyeleri