Bitki beslemenin en büyük zorluklarından birisi, attığınız bir adımın faydalı mı yoksa zararlı mı olduğunu hemen görememeniz. Örneğin bitkiye verdiğiniz suyu artırmanızın bitki üzerinde olumlu mu yoksa olumsuz mu bir etkisi olacağını ancak günler sonra görebilirsiniz. Bitkilerin yaprakları neden kurur? yazımda da bahsettiğim gibi bitkilerin uçlarında kurumalar ya da kararmalar çeşitli sebeplerle olabilmektedir, ancak yaprak kararmasına neden olan sebep ya da sebeplerin tespit edilebilmesi için yapılan denemelere bitkilerin vereceği reaksiyonlar uzun sürebildiği için bu süreçte sabırlı olmak be iyi bir gözlemci olmak gerekiyor.
Bitkilerin yapraklarında olan yanma ve kararmalar da çeşitli sebeplerle olabilmektedir, ancak yapraklar kurumadan yanma reaksiyonu gösteriyor ise benim gözlemlerime göre bu durumun en büyük gerekçesi, fazla ve doğrudan güneş ışığına maruz kalmalarından kaynaklanıyor. Özellikle içinde olduğumuz bahar aylarında güneş ışınlarının evlerimize daha canlı gelmesi ile camların yakınlarındaki bitkilerde yapraklarda kararma şeklinde değişiklikler gözlemliyorsanız sebebi bu olabilir. Bu durumda da daha difüze edilmiş (doğrudan gelen güneş ışığı yerine ince bir perde üzerinden ışık gelmesi sağlanabilir) şekilde bir güneş ışığı düzenlemesi yapabilirsiniz
Olası bir diğer yaprak kararması ise, yeni gübre ve besin takviyesi yapılmış bitkilere fazla gübreleme yaparak zehirlemek. Eğer toprak değişimi, ilaçlama ya da toprak besin takviyesi gibi bir işlemden sonra bitkinizin yapraklarında yanma ve bölgesel siyahlaşmalar gözlemliyorsanız topağına fazla besin takviyesi koymuş olabilirsiniz. Bu durumda bitki toprağını da biraz yakından incelemeli ve olası bir küflenme olup olmadığını tespit etmelisiniz. Küflenme durumunda ise takip etmeniz gereken en sağlıklı çözüm yolu, saksıyı yeni toprak ile değiştirmek olacaktır.
Önceki yazılarımdan bazıları için;
bkz: Atatürk çiçeği üretimi ve köklendirmesi nasıl yapılır?
bkz: Orkide yaprağından nasıl çoğaltılır ve köklendirme yapılır?
bkz: Kauçuk bitkisi (Ficus Elastica) evde nasıl çoğaltılır?
bkz: Sukulent evde nasıl çoğaltılır?
bkz: Biberiye bitkisi nasıl çoğaltılır?
bkz: Nane bitkisi nasıl çoğaltılır?