Bitkiler, belli döngüler ile aynı miktar kullanılarak sulanmalıdırlar. Bu sulama döngüleri mevsimlere göre biraz değişiklik gösterebilir (yazın su miktarı aynı kalmak suretiyle sulama sıklıkları artırılabilir) ancak bir bitkinin boyuna göre ihtiyaç duyduğu toplam su miktarı her zaman aynıdır.
Bitkilerin su ihtiyaçları ile ortamın nem miktarına bağlı olarak nem ihtiyaçlarının farklı olduklarını da önceki yazılarda paylaşmıştım. Ortamın kuru olmasından kaynaklı (kalorifere ya da ufo gibi bir ısıtma kaymağının yakınında olan bitkiler için bu durum mümkün olabilir) bitki kurulamarında iki çözüm tercih edilebilir. Bu çözümlerden ilki, yapraklara da fısfıs yardımıyla sulama yapılması, ikincisi ise ortama nem katması amacıyla saksı diplerine birer bardak su koymak olabilir
Giriş olarak bitkilerin sulanma şekilleri konusunda temel bilgileri paylaştıktan sonra gelelim asıl konuya, bitkiler hangi saatlerde sulanmalıdırlar? Amacımız, bitkinin köklerine su ulaştırmak ama toprağın içinde de havasız ortamda nem etkisi ile mantar gibi zararlıların oluşmamasını sağlamak olduğu için çiçek sulamak için günün en uygun saati sabah saatleridir. Böylece topraktaki fazla nem, güneş ışığının etkisi ile buharlaşır ve bitki kökleri de bu sıcak günü kuru geçirmemiş olurlar. Ancak drenajlı bir saksı kullanmanız ve doğru miktarda sulama yapmanız gerektiği konusunda her zaman uyarmaya devam ediyorum.
Önceki yazılarımdan bazıları için;
bkz: Bitkilerin yaprakları neden kararır?
bkz: Bitkilerin yaprakları neden kurur?
bkz: Saksı bitkileri için bitki ilacı önerileri
bkz: Saksı bitkileri için bitki besini önerileri
bkz: Bakımsız balkon çiçekleri nasıl canlandırılır?
bkz: Saksı toprağındaki böcekler nasıl yok edilir?