Balık tüketimi konusunda bildiklerimi aktarmak için düzenli olarak bir şeyler yazmaya devam etmeye çalışıyorum. Örneğin Balık Nasıl Seçilir ve Taze Balık Nasıl Anlaşılır? ve Aralık Ayında Hangi Balıklar Yenir ve Balık Tavsiyeleri Nelerdir? yazılarıma göz atmanızı tavsiye ederim.
Düzenli balık tüketiminin sağlıklı beslenme ve gelişim için önemini yazmama gerek olmadığını düşünüyorum, ama çocuklar bir yaşa kadar balık yemekten pek hoşlanmazlar ve bunun sebebi olarak da kılçıklardan rahatsız olduklarını söylerler. Belirli bir yaşın altında olan çocuklar için de balık tüketimi gelişimleri için çok faydalı olsa da aileleri yine kılçıkların çocukların boğazına takılmasından çekindikleri için çocuklarına balık yedirmeyebiliyorlar. Bu yazıda kılçıksız ve çocuklar için de yenmesi kolay olan balık türleri konusunda biraz bilgi vermek istedim.
Öncelikle her balığın taze olduğu aylar ve mevsimler olduğunu tekrar hatırlatmak istiyorum, bu listeyi ise sadece içinde bulunduğumuz Aralık ayı için yazmak, ilerleyen aylarda ve yıllarda okuyacak kişiler için bir şey ifade etmeyeceği için mevsim bağımsız olarak kılçıksız balık türlerini yazıyorum, hangilerini yiyebileceğinizi ise hangi balıkların mevsimi olduğuna bakarak yiyebilirsiniz.
Hamsi konusunda kılçıkları çok küçük olduğu için yenebilir denir ama küçük olsa da kılçık oranı çok yoğun bir balık olduğu için ben daha ziyade daha etli ve kılçığı olsa bile kolayca tek seferde çıkartılabilen balıkları bu kategoride listelemeyi tercih ederim.
Somon (Karadeniz somonu ya da Norveç somonu) ortasında birer büyük kemik olan ve bu kemikler çıkartıldığında kılçıksız ve löp et olarak tüketilebilen balıklar oldukları için bu açıdan en uygun balıklardan birisidir. Lezzetli ve besleyivi olması açısından da rahatlıkla tüketilebilir.
Dil balığı, palamut ve mezgit gibi balık türleri az kılçıklı balıklardır ve kılçıkları hızlıca temizlenebildiği için yine kılçıksız etleri kolayca ayıklanabilir ve çocuklara verilebilir. Kalkan balığı ise pahalı ve hazırlaması zor balıklardan olsa da kemik temizliğini yapabilmek yine küçük kılçıklarla fazla uğraştırmadığı için bu listeye dahil olabilir.
Çocuklara ton balığı vermenin sağlıklı mı yoksa zararlı mı olduğu konusu ise farklı bir sorunun konusu olduğu için oraya girmiyorum ama tavsiyem her zaman taze balıktan yanadır. Taze balık yok ise o zaman hiç yoktan iyidir diyorum. Surimi (bkz: Surimi Nedir ve Nasıl Yenir?) gibi işlenmiş deniz ürünlerini ise ne çocuklar ne de yetişkinler için besleyicilik açısından tavsiye etmiyorum.