Patlıcan, keyif amaçlı yapılan uzun mangalların benim için en olmazsa olmaz garnitürlerinden birisidir. Yapı olarak sert ve pişme süresi daha uzun olduğu için daha küllenmemiş ve ısı değerleri yüksek ateşlere ilk atılması gereken sebzelerdir.
Ben patlıcanları genellikle ya patlıcan salatası hazırlamak için, ya da ali nazik (bkz: Ali Nazik Kebabı Tarifi (İnternetteki En İyi Tarif)) gibi patlıcan içerikli mezeler hazırlarken kullanmayı tercih ediyorum. Eğer denk gelirsem, daha etli olduğu için top şeklindeki patlıcanlardan (bostan patlıcanı) almayı tercih ediyorum, mevsimi değilse de bildiğimiz patlıcanlardan közlüyorum.
Patlıcanlar, uzun sürede piştikleri için ve iyice yumuşayana kadar pişmeleri gerektiği için çok sık çevirmeye ihtiyaç duymazlar ve ilk harlı ateşte direkt közün üzerine ya da ızgaranın üzerine attığınız patlıcanları unutup diğer mangal hazırlıklarınızı yaparken kendi kendilerine pişerler. Tercihen en kalın olanlarını, ateşin en yoğun olduğu yere koymak ve fazla pişenleri de ateşin daha zayıf olduğu yerlere götürüp pişmeyenleri ortaya alarak tüm patlıcanların eşit sürede pişmesini sağlayabilirsiniz.
Patlıcanların mangalda pişerken patlamaması için ateşe atmadan önce iyice yıkayın ve bir çatal yardımıyla üzerinde delikler açın. Böylece hem içleri daha iyi pişer, hem de pişerken patlamazlar. Patlıcanın patlaması da ortalığı cidden batıran ve istenmeyen bir şey olduğu için bu tecrübeyi yaşayarak öğrenmektense okuyarak öğrenmeniz yararınıza olur.
Son bir tüyo da közlenmiş patlıcanları nasıl daha kolay soyabileceğiniz ile ilgili olsun, közlediğiniz patlıcanları ağzı kapalı bir tencereye koyup 10-15 dakika kadar bekletirseniz sonrasında kabukları kolayca soyulacaktır, bu da size zamandan kazandıracaktır.
Önceki benzer yazılarımdan bazıları için;
bkz: Mangalda biber nasıl közlenir?
bkz: Mangalda domates nasıl közlenir?
bkz: Dallas Steak Nedir ve Nasıl Hazırlanır?
bkz: Rib Eye Steak Nedir ve Nasıl Hazırlanır?
bkz: Tomahawk Steak Nedir ve Nasıl Hazırlanır?
bkz: Nuar Nedir ve Nasıl Pişirilir?