Türkçe'de en sık hatalı söylenen ve anlamı da yanlış bilinen terimlerden birisi demagojidir. Özellikle sabahları yayınlanan televizyon programlarında ikili münakaşalarda sıklıkla insanların birbirlerini "demogoji" yapmakla suçladıklarına şahit olabilir ve bu ifadenin hem adını, hem de ne anlama geldiğini bu şekilde siz de yanlış anlayabilirsiniz.
Günlük konuşma dilinde demagoji, laf salatası ve laf cambazlığı yapan kişilere söyleniyor, hatta söylenmekten çok sanki kötü bir şey yapıyormuş gibi bununla itham ediliyor.
Doğru yazılışı ile demagoji ifadesi köken olarak yunancadan geliyor ve demos (halk) ve agogos (liderlik yapmak) kelimelerinin birleşiminden meydana geliyor. Birleştiğinde ise özellikle kalabalıklara hitap etme ve toplulukları yönlendirme becerisi anlamına gelmektedir. Özellikle dünya siyaset tarihinde kalabalıklar önünde konuşurarak insanları kendine inandırmak ve güvenlerini kazanmak için o kalabalığa özgü önemli değerlere vurgu yapan kişiler bilinçli olarak demagoji tekniklerini kullanan ve bunun eğitimlerini almış kişilerdir ve farklı kitlelere göre hazırlanmış farklı konuşmalarla ve hitabetlerle demagoji yapmış olurlar.
Demagoji yapma bilgisine ve yeteneğine sahip kişilere de demagog adı verilir.
Bir diğer yanlış söylenen ve anlamı yanlış anlaşılan terim için bkz: Ajitasyon Nedir? ve Spekülasyon Nedir?