5.00 / 1 oy

Ev sahibi kiracıyı hangi şartlarda çıkartabilir?

Pandeminin etkilerinin azalması ve normalleşme sürecinin başlaması çerçevesinde okulların ve iş yerlerinin artık iyiden iyiye açılması ile birlikte konut fiyatları ve kira fiyatları da bir anda artış gösterdi ve ev sahipleri de mevcut kiracılarından almakta oldukları kiralardan memnun olmamaya başladılar. Son 12 ayın TÜFE oranına göre kiralarına yaklaşık olarak en fazla %15 zam yapabilen ev sahipleri, buna karşılık emsal konutların yeni kiralanma bedellerini görünce mevcut kiracılarından da daha yüksek kiralar talep etmeye başladıkar. Ancak bu yasal olarak mümkün değil ve ben de bu konuyu hem ev sahiplerini ve hem de kiracıları bilgilendirmek için açıyorum.

Düğünlerini erteleyen çiftlerin bir anda topluca evlenmeleri ile iş yerlerinin ve okulların açılması bir anda konutlara olan talebin artmasına neden oldu, ancak inşaat sektörünün pandem, döneminde konut olarak pek üretim yapmamış olması arz-talep dengesizliği olarak sonuçlandı ve bu da mevcut konutların daha da değerlenmesi ile sonuçlandı. Ancak bir kiracının her zaman sözleşmesi ile sahip olduğu hakları var ve sözleşmesinin ev sahibi tarafından durduk yere sona erdirilebilmesi ancak haklı sebeplerle mümkün olabilir.

Bir kiracıyı çıkartmak için gerçekleşmesi gereken şartlar şunlardan birisi olmalıdır:

- Kiracı eğer 10 yıldır aynı dairede oturuyor ise ev sahibi tarafından kira süresi sona erdirilebilir

- Kiracı eğer 5 yıldır aynı dairede oturuyor ise ev sahibi tarafından kira tespit davası açılabilir

- Kira kontratı devam eden kiracı evden çıkartılamaz

- Eğer kiracı kiralarını düzenli ödemiyorsa, komşuları tarafından şikayet varsa ya da kiracının ev içerisinde yasal olmayan şeyler (kumar, fuhuş vb) yaptığı tespit edilirse bu durumda ev sahibi tahliye talebinde bulunabilir

- Eğer ev sahibinin tahliye için haklı bir gerekçesi var ise (eve taşınmak gibi) yıllık sözleşme bittikten sonra tahliye mümkün olabilir

- Evin satılması durumunda evin yeni sahibi 1 ay içinde kiracıya ulaşacak şekilde kiracıya ihtarname gönderek yeniden edinim çerçevesinde evin tahliyesini talep edebilir. Aksi durumda kiracının sözleşmesi devam eder ve yeni ev sahibi de eski sözleşmeye göre kira artışı yapabilir

Bu şartlar haricinde ev sahibinin sözleşmesi olan kiracıdan daha yüksek bir kira talep etmesi kanunen mümkün değildir. Ev sahibinin yıllık fiyat artırma tutarı, yıllık TÜFE oranı ile sınırlıdır.

 

Editör editi: sitedeki bazı diğer benzer yazılar için;

bkz: Kiralık Evin Sigortasını Ev Sahibi mi Yapar Kiracı mı?

bkz: Kiracı Binanın Deprem Dayanıklılık Raporunu Kimden Talep Edebilir?

bkz: sahibinden.com ilanlarına yorum yapma eklentisi nasıl kurulur?

bkz: Aracın Önceki Sahibinden Kalan Trafik Cezalarını Kim Öder?

bkz: Evi eşyalı kiraya vermek için gerekli eşyalar ve tutarları

bkz: Kiralık Kasa Sahibinin Ölümü Durumunda Ne Olur?

kaptanelvıs

22.09.2021 18:31

Bu soru 1 kez yanıtlandı.

  • 17 Kasım 2021 00:07
    4

    ev kiraları tüfe oranlarından daha hızlı arttığı için ev sahipleri de her 2-3 yılda bir güncel ev kiralarından evlerini kiralayabilmek için zaman zaman haksız olmalarına rağmen şanslarını denemeye çalışıyorlar ve meşhur almanya'dan oğlum kızım gelecek yalanlarıyla evi boşalttırdıktan sonra yeni kiracılara yüksek kiralardan veriyorlar. kiracıların da bu konularda yasal hakları var ve kanunsuz olarak tüfe üzerinde istenen kira zam oranları ya da mazeretsiz ev boşaltma isteklerinde her zaman haklı olduklarını bilmeleri ve bildiklerini de ev sahiplerine göstermeleri gerekiyor.

Bu soruya sadece kayıtlı kullanıcılar yanıt yazabilirler. Yanıt yazmak için lütfen giriş yapınız.

Reitix
Ev sahibi kiracıyı hangi şartlarda çıkartabilir?

İnternet sitemizdeki deneyiminizi iyileştirmek için çerezler kullanıyoruz. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılıyorsunuz. Daha fazla bilgi.