DNS (Domain Name Service), tanım olarak IP numarası isimlendirme servisi olarak ifade edilebilir ve bu sayede sunuculara, servislere, bilgisayarlara ya da internet üzerinden erişmek istediğimiz tüm cihazlara IP adreslerini yazmak yerine isimleri ile erişebilmiş oluruz. DNS'i Türkçe'ye Alan Adı Sistemi olarak çevirebiliriz. Bu sayede bir internet sitesine girmek için IP adresini yazmak yerine örneğin google.com yazarak google.com ana makinesinin IP adresine erişmiş oluruz.
Not: DNS ile çok sık karıştırılan bir diğer terim için bkz: Proxy Nedir?
Yaygın olarak her bir alan adı tek bir IP adresine atanır ancak yoğun request alan alan adları için (google.com gibi) bir alan adını birden fazla IP adresi ile ilişkilendirmek de mümkündür. Domain isimleri, IP adresleri ve mx sunucuları; DNS istemcileri tarafından talep edildikten sonra DNS sunucuları tarafından çözümlenirler ve bu sayede alan adlarını kullanmak mümkün olmuş olur.
Peki DNS bir alan adı çözümleme işlemi ise DNS değiştirmek nedir ve bu sistem nasıl çalışır?
DNS Değiştirmek Nedir?
Yukarıda, alan adı çözümleme işleminin DNS sunucuları aracılığıyla yapıldıklarından bahsetmiştim. Peki kimdir bu DNS sunucuları ve nasıl çalışırlar? Yaygın olarak internet hizmetini almakta olduğunuz her bir internet servis sağlayıcı (ISS) kendi DNS veritabanını tutar ve kendi DNS veritabanından da sadece kendi müşterilerinin faydalanmasını sağlar. Ancak dünya üzerinde herkesin kullanıma açılmış olan ücretsiz ve global DNS sunucuları da vardır.
bkz: Google DNS Sunucu Adresleri 2020
Airties Modemlerde DNS Ayarları Nasıl Değiştirilir?
Bu iki bağımsız yazıda bilgisayarlar için ya da modemler için kullanılan DNS sunucularının değiltirilebildiğini görüyoruz. Benzer şekilde Comodo Secure DNS, Norton Connection Safe, Google, Dyn vb. DNS sunucuları da mevcuttur. Bazı internet sitelerine giriş, ISS'lerin DNS sunucuları üzerinden yasaklandığı için DNS sunucusu değişikliği yapılarak giriş yapamadığınız sitelere de girebilmeniz mümkün olmuş olur.