Dunbar Sayısı (Dunbar's number), insan zihninin aklında tutabildiği insan sayısı anlamına gelmektedir. Yani sosyal medyada binlerce arkadaşımız olsa da, mesleğimiz gereği çok kalabalık ekipler halinde iletişim kuruyor olsak da beynimizin kişileri aklında tutma anlamında bir limiti var ve bu limit de 90'lı yıllarda Dunbar Sayısı teorisini ortaya atan İngiliz antropolog Robin Dunbar'a göre 150'dir.
150 kişiden fazla kişi tanıyor olmanız, isimlerini hatırlıyor olmanız ya da sürekli merhabalaşıyor olmanız neokorteksinizin limitlerini zorlamanız anlamına gelse de halen bir limite sahip olduğumuz gerçeğini değiştirmiyor. Dunbar sayısında bahsi geçen limit, Dunbar'ın açıklamasına göre çekinmeden birlikte bir şeyler içebileceğiniz yakınlıktaki arkadaşlarınızdan oluşuyor. Bahsi geçen arkadaş sayısı 150'yi geçtiğinde ise beyin, tüm bu ilişkileri yönetirken sorun yaşamaya başlıyor.
Farklı teorisyenlerin ürettikleri farklı sayılarla karşılaştırıldığında tartışılabilir olsa da sonuç olarak sonsuz bir sosyal belleğe sahip değiliz. Farklı bilim insanları tarafından 100 ile 300 arasında sayılar, uzun süreli deney grupları üzerinden yapılan incelemeler ile ortaya atılmıl olsa da bugün bu sayılardan en bilineni Dunbar sayısıdır.
Editör editi: sitedeki bazı diğer benzer başlıklar için;
bkz: Palindromik Sayı Nedir?
bkz: Matematikte Mükemmel Sayı Nedir?
bkz: Excel'de hangi sayıların toplamının x ettiğini bulmak
bkz: Java ile 3'e ve 5'e tam olarak bölünebilen sayıları bulmak
bkz: Standart Sapma Nedir ve Nasıl Hesaplanır?
bkz: Giffen paradoksu nedir?