Git, küçük ya da büyük ölçekli yazılım geliştirme süreçlerinde kullanılan bir kaynak kod yönetim sistemdir. Merkezi olmayan (decentralized) ve dağıtık (dsitributed) bir sistemdir. Bu sayede çok kişinin açık kaynaklı yazılımların gelişimine katkı sağlayabilmesine, versiyonlamaya ve değişikliklerin takip edilebilir olmasına imkan tanımaktadır.
Git, Linus Torvalds tarafından 2005 yılında geliştirilmiştir. Bugünkü haliyle de ücretsiz ve açık kaymak kodlu bir yazılımdır. Bu sayede dünyadaki en popüler versiyon kontrol sistemidir.
Her yazılım, çok sayıda dosyanın birleşmesinden oluşmaktadır. Bu dosyaların oluşturdukları koleksiyona (en üstteki klasöre) repository (kısaca repo olarak anılır) adı verilir. Tüm bu dosyalar içerisindeki hareketler ve güncellemeler saklanır ve geçmiş değişiklikler de görüntülenebilir.
Repositoy içerisinde her bir güncelleme işlemine (bir ya da daha fazla dosyadan oluşan güncellemeler olabilir) commit adı verilir. Zamansal akış içerisinde geçmişte yapılan tüm commit'lerin listesine ise branch adı verilir. Her git repository'si en az bir branch'e sahiptir ve varsayılan olarak bu branch'in adı da master olarak isimlendirilmektedir.
Git ile Github aynı şey değildir. Git, yukarıda bahsettiğim gibi yazılım versiyonlamasında kullanılan açık kaynaklı yazılımın adıdır. Github ise Git hizmeti veren bir barındırma servisidir (hosting). Github'ın sahibi Github inc. adında şirkettir ve github.com adresinde ücretli/ücretsiz git barındırma hizmetleri sunmaktadırlar. Github, bugün itibariyle en popüler Git barındırma servisidir. Çoğu özelliğini ücretsiz olarak sunması ile yazılımcıların kendi projelerini private ve public olarak saklayabilmelerine ve birbirlerinin açık kaynaklı projelerine katkıda bulunabilmelerine imkan tanımaktadır. Github içerisinde aynı zamanda sorun takipleri ve internet siteleri gibi özellikler de kullanılabilirler.
Git Windows Bilgisayara Nasıl Kurulur?