Dünkü Bitkilerde unlu bitlerden kurtulmak için ilaç tavsiyesi yazımda insektisit böcek ilacı kullanarak unlu bitlerden kurtulabildiğimi, ama insektisit kullanmanın da bahçenizdeki ya da saksılarınızdaki tüm diğer canlılar için ölümcül olacağını yazmıştım. Bugün insektisit konusunda internetteki yazıların çok karmaşık olduğunu düşünerek basit ve anlaşılması kolay bir yazı paylaşmak istedim, günün devamında da bahçe ilaçlaması konusunda yine paralel konularda birkaç yazı daha yazmayı planlıyorum.
insect kelimesi böcek anlamına gelmektedir, insektisit (insektisid) ise böcek ilacı anlamına gelmektedir. Meyve ve sebze ağaçlarında hiç kullanılmaması önerilen, bunun haricinde bahçe ve saksılardaki unlu bit, karınca, örümcek gibi böcekler için de son çare olarak çok dikkatlice kullanılması önerilmektedir.
Örneğin balkonunuzdaki saksılı bitkilerde çeşitli böcekler görmeye başladıysanız, ilk çözüm olarak evinizdeki arap sabunu, yağ, karbonat, acı biber gibi malzemeleri kullanarak kendi ev yapımı ilaçlarınızı üretmeniz ve kullanmanız önerilir. Ancak unlu bit gibi böceklerde yaz aylarına kadar müdahale edilmemiş durumlarda yumurtalar larva olmaktan çıkar ve böcekler bitkilerin özellikle karanlıkta kalan kısımlarını kaplar ve bitkilerin tüm sıvılarını kendi besinleri olarak kullanmak için tüketirler ve bitkiyi de kuruturlar. Bu aşamada ev yapımı ilaçlar, böceklerin pamuksu yapıda ördükleri zırh katmanlarından dolayı işlevini yitireceği için zirai ve kimsayal ilaçlara yönelmek gerekebilir. Ancak insektisit ilaçların tamamına yakını zehirlidir ve insan için de çok tehlikelidir. Solunmadan, maske ile rüzgarsız bir zamanda kullanılması gerekir ve evinizde evcil hayvan var ise bu evcil haybanların da insektisit değen yaprakları ağızlarına alabilecekleri için yine son derece sakıncalı ve tehlikelidir.
Yabani otlara karşı kullanılan ilaçlara ise herbisit adı verilmektedir.
Editör editi: sitede yer alan bazı diğer benzer başlıklar için;
bkz: Pestisit bitkiye zarar verir mi?
bkz: Bitkilerin yaprakları neden kararır?
bkz: Bitkilerin yaprakları neden kurur?
bkz: Saksı bitkileri için bitki ilacı önerileri
bkz: Fesleğen Bitkisi Neden Kurur?
bkz: Biberiye bitkisi evde nasıl yetiştirilir?