5.00 / 1 oy

internet nedir?

90'lı yıllarda çoğu kişinin hiçbir fikrinin olmadığı; bugün ise herkesin kullanıcısı olduğu bir teknoloji konusunda biraz gevezelik yapalım. İnternet nedir? Nasıl var olmaktadır? Bütün bilgisayarlar, telefonlar, modemler, router'lar birbirlerine bağlandıkları için mi internet olmaktadır? Birisi çıkıp da boydan boya bir hat daha çekerse ikinci bir internet daha mı olur?

İletişim tarih boyunca insanoğlunun en büyük problemlerinden birisi olmuştur. Önceleri dumanla ya da güvercinle haberleşen insanlar sonraları birbirlerinin ülkelerine elçi gönderir olmuşlar. İlerleyen yıllarda gelişmiş medeniyetler posta servislerini kurmuş, 18. yüzyılda elektrik kablosu çekilmiş bir alıcı ile vericinin elektriği kapatıp açması suretiyle telgraf bulunmuş. Sonra telefon gelmiş mertlik bozulmuş, ama telefonun her eve gelebilmesi bile ancak 1980'lerde sağlanabilmiş. Bugün 20-25 yaşının altındaki birçok birey interneti olan evlerde dünyaya geldikleri için internetsiz bir dünyanın nasıl olabileceğini muhtemelen hayal dahi edemezler. Halbuki 56K modemler ile kurulan pahalı (ve bağlanma aşaması gürültülü) dial-up bağlantıları kullanmış olsalar bugün 100 ms ping sürelerinin ve 100 mbir bağlantıların aslında ne kadar kıymetli olduğunu da anlarlar :)

Öncelikle interneti tanımlamakla başlayalım. İnternet, dünyanın en büyük network'üdür (bkz: Network (Bilgisayar Ağı) Nedir?). Bu network'ün içerisinde hepimizin her gün kullandığı platformlar, sosyal medya araçları, internet siteleri ve hatta biz de varız. Artık cihazlarımızı açar açmaz kablolu ya da kablosuz olarak internete anında bağlanıyorlar (hatta akıllı telefonlarımız internetten neredeyse hiç çıkmıyorlar) ve bağlantıyı sağlayam modem ve router cihazları bize birer iç ve dış IP adresleri veriyor. Nasıl internet siteleri de birer sunucu altında IP adresleri ve alan adları ile çalışıyorsa biz de aynı okyanusun içinde bir IP adresi ile birlikte yer alıyoruz.

bkz: DNS Nedir?

bkz: Uri Nedir?

İnternete bağlandığımız cihazlar, birbirleri ile farklı protokoller (bkz: Protokol (Ağ Protokolü) Nedir ve Ne İşe Yarar?) üzerinden haberleşiyorlar. Peki Almanya'daki dayımıza bluetooth üzerinden merhaba diyebilir miyiz? Hayır, çünkü bluetooth teknolojisi sadece metreler içerisinde iletişim kurabilme yeteneği olan bir teknoloji ve bluetooth ile alt komşuya ulaşabileceğinizin bile bir garantisi yok. İletişim probleminin temel sebebi her zaman mesafeler olmuştur ve internetin çözdüğü en büyük problem de aslında mesafe sorununu ortadan kaldırmasıdır. İnternet, herkesin ortak bir ağa katılması, dolayısıyla aynı network'e dahil olması anlamına gelmektedir. Teorik olarak aynı kablo tüm dünyayı gezmekte ve bir ucu da bizim evimize ve ofisimize girmektedir. Kablonun bir ucu Almanya'daki dayımızın evine de gidince dayımızla aynı network'e girmiş oluyoruz ve böylece haberleşebilmemiz de mümkün hale gelmiş oluyor.

İnternet, dünyanın en büyük ağı ve milyarlarca cihaz ile milyonlarca insan da aynı anda bu ağı kullanıyorlar. Peki nasıl oluyor da biz Almanya'daki dayımıza bağlanmaya çalışırken kazara Çorum'daki halamıza bağlanmıyoruz? Bu kadar çok cihaz içinde birbirimizi nasıl bulabiliyoruz? Bu sorunun yanıtı da TCP/IP protokolünde yatıyor.

Kullandığımız protokol de aynı (TCP/IP protokolü) olduğu için cihazlarımız da aynı dili konuşuyor ve aralarındaki verileri ve adreslemeleri birbirlerine iletebilmiş oluyorlar. İnternet, iletişim probleminin en büyük sebebi olan mesafe problemini bu sayede çözebilmektedir.

Edit: IP Adresi Nedir?

Edit 2: TCP Nedir?

networkman

06.02.2021 12:32

Bu soru 5 kez yanıtlandı.

  • 14 Mart 2022 13:47
    11

    internet kendinden önceki ve sonraki teknolojilerle bütünleşerek anlamlı hale gelmiş bir ağ, bu yüzden interneti tek başına anlatmanız çok anlamlı olmaz. önce kişisel bilgisayarların (pc) her eve girmesi ve donanımsal olarak da çok yüksel işlem kapasitelerine erişmelerini anlatmanız gerekir. bundan sonra tüm bilgisayarların birbirine bağlanması bile bugünkü interneti var etmeye yetmedi, akıllı telefonlar ve sosyal medya hayatımıza girdikten sonra insanlar interneti asıl aktif olarak kullanmaya başladılar ve bugün alışverişten iot cihazlara kadar her şey artık internet ile bir bütün hale geldi

  • 14 Mart 2022 14:51
    10

    ben bugün bile soran insanlara bitcoin'i ve neden bu kadar değerli olduğunu anlatamıyorum, bu da muhtemelen kendimin de halen anlamamış olmasından kaynaklanıyor. onca kripto para projesi üretildi ve teorik olarak bitcoin'den çok daha anlamlı ve transfer maliyeti düşük olan seçenek varken neden halen en değerlisi ve en önemlisi bitcoin bilen varsa anlatsın lütfen

  • 14 Mart 2022 15:08
    3

    ben interneti anlatırım bir şekilde de siz asıl geçmişe ışınlanacak olursanız beni bulup o zamanki halime bitcoin'i anlatmayı bir dener misiniz? :)

  • 14 Mart 2022 12:00
    2

    bu sorunun yanıtını ben de bazen anlamsızca düşünüyorum, teknik olarak birbirine bağlı bilgisayarlardan oluşan devasa bir ağ olmasının ötesinde bilgisayar terminolojisinden hiç anlamayan birisine interneti nasıl anlatabilirsiniz? örneğin seksenli yıllara ışınlansanız o dönemde yaşayan insanlara interneti nasıl anlatabilirsiniz ki?

Bu soruya sadece kayıtlı kullanıcılar yanıt yazabilirler. Yanıt yazmak için lütfen giriş yapınız.

Reitix
internet nedir?

İnternet sitemizdeki deneyiminizi iyileştirmek için çerezler kullanıyoruz. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılıyorsunuz. Daha fazla bilgi.