Bizim haber sitelerinde pek gündem olmasa da son zamanlarda ışık hızının geçilmesi için yapılan çalışmalar, bilim dünyasının gündeminde oldukça ciddi bir talep görüyor. Bunun nedeni ve ışık hızının geçilmesi durumunda hayatımızın nasıl değişeceği konusunda kısa bir bilgi paylaşmak istedim, konuyu derinleştirebilecek arkadaşlar da olursa keyifli bir sohbet olur.
Bildiğimiz gibi ışık, 1 saniyede 300.000 km yol alır. Bizim hız algımız, arabalarımızdaki hız göstergelerinde kullandığımız ölçümü anlamaya daha müsait olduğu için ışığın hızını da arabalarımızda olduğu gibi km/saat (1 saatte alınan mesafe) cinsinden hesaplayalım. Işık hızı 1 saatte 1.080.000.000 km yol alır.
Işık hızı konusundaki temel varsayım, ışık hızının geçilemez olduğu şeklindedir (ışık hızına erişmek mümkün değildir, ancak yeterince yaklaşılabilmesi teorik olarak mümkün olabilir ki bu da inanılmaz bir enerji ihtiyacı anlamına gelir). Albert Einstein'a ait olan izafiyet teorisindeki uzay ve zaman ilişkisinin temel dayanağı da ışık hızının geçilemez olduğu varsayımına dayanmaktadır. Bu durumda ışık hızına yeterince yaklaşan bir araç (örneğin bir tren) içindeki kişilere göre zaman, trenin dışındaki insanlara göre daha yavaş akmış olacaktır. Dolayısıyla ışık hızına yakın bir hızda yeterince (örneğin bir hafta) kalarak dünyanın çevresini dolaşan ya da uzayda bir galaksiye gidip geri dönen bir insan tekrar yere ayak bastığında, kendi geçirdiği zamandan çok daha fazlasının dışarıda geçmiş (örneğin 100 yıl) olduğunu görecektir.
Işık hızının geçilmesi durumunda, kütle ile enerji arasındaki eşdeğerlik olarak ifade ettiğimiz E = mc2 formülü de revize edilmelidir, ki bu bilimsel literatürün fizik ve matematik alanları başta gelmek üzere ciddi bir temel revizyona girmesi anlamına gelecektir.
Editör editi: sitedeki bazı diğer benzer yazılar için;
bkz: Türevi kim buldu ve türev ne işe yarar?
bkz: Ürtiker hastalığını neden olur?
bkz: Standart Sapma Nedir ve Nasıl Hesaplanır?
bkz: Giffen paradoksu nedir?
bkz: Telefonun SAR Değeri Ne Anlama Gelir?
bkz: Epikriz raporu nedir?