Elektrik tesisatlarında toprak hatların da artık standart olması ile birlikte 3 kablolu sistem kullanmaktayız (nötr, faz ve toprak) bkz: Elektrik Faz Nötr Toprak Kablo Renkleri Nelerdir?. Ancak aydınlatma ürünlerinde toptak hattı bulunmayabildiği için bir duy bağlantısı yapacağınız zaman ya da arapuarlı elektrik kablosu ile bağlantı yapacağınız zaman kablonun plastiğini soyduğunuzda iki adet kablo ile krşılaşırsınız. Bu kablolar yaygın olarak bilinen tabirleri ile artı ve eksi kablolardır, daha doğru bir ifade ise faz ve nötr kablolardır.
Kahverengi kablo zaman zaman kırmızı da olabilmektedir ve faz kablosu görevi görmektedir. Lacivert ya da mavi kablo ise nötr kablodur ve bu iki kablonun takılacakları yerler de prize bağlantı yapacağınız elektriksel işlemlerde çok önemlidir. Eğer üçüncü bir kablo daha var ise bu da yukarıda bahsettiğim gibi toprak hattıdır ve sarı-yeşil desenli bir renge sahip olurlar ancak duy gibi aydınlatma ürünlerinde toprak hattı girişi bulunmadığı için topraksız lambader kablosu kullanmanız size kolaylık sağlar.
Kabloları bağlarken takacağınız yerdeki harflere de dikkat etmelisiniz çünkü elektrik kablolamaları, elektriksel ürünlerde bu şekilde düzenlenmişlerdir. N harfi gördüğünüz yerlere nötr; L harfini gördüğünüz yerlere ise faz kablosunu takmalısınız ve iki kablonun birbirine temas etmeyecek şekilse vidalarının sıkıldığından ve bakır kablolarının serbestçe sarkmadığından emin olmalısınız.
İlgili diğer yazı için bkz: Elektrik kablo bağlantısında N ve L harfleri ne anlama gelir?
Bkz: Elektrik Faz Nötr Toprak Kablo Renkleri Nelerdir?