Kalorifer peteklerinden durup dururken tık tık sesler geliyor, hep de gece en alakasız saatlerde bu sesler geldiği için ufaktan paranoyak olmaya başladım ve kendimi rahatlatmak için internetten araştırma yaparak kalorifer peteklerinden neden ses geldiğini öğrenmiş oldum. Özellikle geceleri kalorifer peteklerinden gelen seslerden benim gibi ürperen ve iyi saatte olsunlar diyen arkadaşlara iç rahatlatıcı ve kısa bir bilgi olmasından dolayı da bu yazıyı paylaşmaya karar verdim :)
Kalorifer peteklerinden gelen farklı seslerin farklı sebepleri varmış. Gelen seslerin tonlarına göre neden kaynaklandıklarını aşağıdaki maddelerden görebilirsiniz.
Kalorifer peteklerinden gelen tık tık vurma sesi neden olur?: Radyatör malzemesinin (eski ya da yeni olmasına göre değişir ama döküm demir ya da sactır) esneme yapmasından kaynaklanır. Bu da kazan dairesinden kaloriferlerin açılması ya da kapanması durumunda olur zaten. Isınmakta ya da soğumakta olan kalorifer peteklerinden de vurma benzeri sesler gelir.
Kalorifer peteklerinden gelen su akma sesi neden olur?: Kalorifer peteğinin içinde hava kalmış olmasından kaynaklanır ve havası alındığında geçer. Ya da kaloriferler yeni açıldığı için su dolaşımı sağlanıyor olabilir.
Kalorifer borularından neden ses gelir?: Eski evlerdeki metal borularda da olduğu gibi zamanla biriken kireçlerden kaynaklanır bu sesler.
Not: Kalorifer peteklerinin ses iletme özelliği de olduğu için katlar arası enerji harcamadan en güvenli şekilde tepki göstermek ve kızmak için de kalorifer peteklerine vuruluyor olabilir, müziğin sesini kısarsanız kalorifer peteklerinden gelen vurma sesleri belki durabilir :)
Kalorifer peteklerinden gelen sesi neden olur?:
bkz: Kalorifer peteklerinin arası nasıl temizlenir?
bkz: Kaloriferde hava olmamasına rağmen az ısınıyor
bkz: Eski Tip Döküm Kaloriferlerin Havası Nasıl Alınır?
bkz: Eski tip kaloriferlerin havası nasıl alınır?