Kaparinin faydalarından bahsettiğim Kapari nedir? Kaparinin faydaları nelerdir? yazımdan sonra bu yazımda kaparinin nasıl tüketildiğinden ve kapari ile neler yapabileceğinizden bahsetmek istiyorum.
Kapari nasıl tüketilir?
Kaparinin en yaygın tüketiliş biçimi turşu olarak tüketilmesidir. Sonrasında kapari reçeli ve kapari çayı gelmektedir. Ne şekilde tüketilirse tüketilsin kaparinin faydaları azalmak yerine çeşitlenmektedir.
Kapari turşusu nasıl yapılır?
Kapari turşusu kapari bitkisinin tomurcuklarından yapılmaktadır. Kapariyi turşu olarak muhafaza ettiğinizde salatalar ya da garnitürler gibi diğer turşuların tüm kullanım alanlarında kullabilirsiniz.
* Kapariyi sos haline getirerek ya da domates sosu gibi diğer sos çeşitlerinin içine karıştırarak tüketebilirsiniz.
* Makarnaların üstüne küçük parçalar halinde doğrayabilirsiniz.
* Et yemeklerinin yanında ya da balık, tavuk gibi yemeklerle birlikte tüketilebilir.
Malzemeler
* 1 kg kapari
* 8-10 diş sarımsak
* 5 lt lik pet şişe (daha küçük de olabilir)
* 3 bardak suya, 1 bardak sirke ve yarım bardak salamura tuzu olacak şekilde ayarlama yapabilirsiniz.
Yapılışı
Kaparileri yıkarken bir taraftan suyu kaynatın. Kaynayan suya temizlediğiniz kaparileri atarak 7-8 dakika haşlanasını bekleyin ve sonra soğuması için bir kenara alın. Soğuduktan sonra suyu dökün.
Sarımsağı dövün ve sirke, su ve tuzla birlikte iyice karıştırın, sonrasında kaynatın ve soğuması için bekletin.
Turşuyu hazırlamak istediğiniz kavonuza soğuyan kaparileri dökün ve üzerine sarımsak, su, sirke ve tuzla salamura için hazırlamış olduğunuz karışımı ilave edin.
Turşu için hazırlamış olduğunuz karışımın üzerinde hiç boşluk kalmamasına dikkat edin. Kapağını iyice kapattığınız şişeyi ışık almadığına emin olduğunuz serin bir ortamda kapari turşunuz hazır olana kadar muhafaza edin.
Doğru muhafaza edilmiş bir kapari turşusu 4. Haftaya girerken tam olgunluğa erişecektir.
Kapari reçelinin faydaları
Kapari reçelinin gut hastalığının ve çeşitli kan hastalıklarının tedavisinde iyi geldiği ve alternatif olarak kullanıldığı söylenmektedir. Kapari reçelini aç karnına sabah ve akşam 1’er yemek kaşığı tüketebilirsiniz.
Kapari çayının faydaları
Mide rahatsızlıkları, barsak rahatsızlıkları, gut hastalığı, böbrek taşı, böbrek kumu, basur ve kabızlık gibi rahatsızlıklara kapari çayının iyi geldiği belirtilmektedir.