Kış deyince kardan önce aklınıza kestane geliyorsa siz de bendensiniz. Kestanenin kokusu bile tek başına beni kendine aşık etmeye yeterli. Her ne kadar soba üstünde kestane yiyemesem de fırında ve tavada kestane yapmak ve yemek de benim için büyük bir keyif.
Kestanenin taze olması hem tadının lezzetli olmasını hem de kabuğunun kolay soyulmasını sağlar. Kestane pişrmenin püf noktası ise kabuğunun üzerine yatay bir şekilde çizmenizden geçer. Ben bazen üzerini çizdiğim kestaneleri suda yıkayıp fırın tepsisine koyup yaklaşık 200 derecede kabukları açılıncaya ve rengi koyulaşıncaya kadar pişiriyorum. Bazen de döküm tava ya da çelik tavada aynı şekilde üzerini çizerek ve tavanın kapağını kapatarak pişiriyorum. Sonra da daha soğumasına fırsat vermeden hepsini afiyetle yiyorum. Utanmasam bir kilo bitiriebilirim o derece kestane aşığıyım ve doymuyorum. Beni tek durduran .Kestanenin faydaları nelerdir? yazımda da belirtmiş olduğum gibi 3-4 adet kestanenin bir dilim ekmek ile aynı kaloriye sahip olması.
Kestaneyi suda haşlayarak da tüketebilirsiniz. Ben ızgara olarak sevdiğim için suda haşlamıyorum fakat kısaca suda haşlama yönteminden de bahsedeyim. Kestanelerin üzerini bıçak yardımıyla çizdikten sonra 1-2 saat suda bekletin sonra haşlama yapacağınız tencereye kestanelerin üstünü geçecek kadar su koyun ve kabukların soyulacağı kıvama gelene kadar kaynatın. Haşlanmış kestaneniz hazır.
Not: Suda haşlamak için kestane seçerken daha iri olan kestaneleri tercih edin. Izgarada pişireceğiniz kestaneler içinse daha küçük boyutta olan kestaneleri tercih ederseniz lezzet bakımından daha iyi olacaktır.