Arduino ile başlayan deneysel hobi amaçlı elektriksel ve donanımsal faaliyetler, korona karantinasının verdiği bol zaman ile birlilte evde elektrik atölyesi kurma yolunda evrilmeye başladı. Bir şeyi öğrenmekten çok öğrenmeye başlayacak cesareti bularak ilk adımı atmanın zor olduğunu bir kez daha anladım ve öğrendikçe daha fazlasını merak etmeye başlayarak aklımdaki proje sayısını ve dolayısıyla ihtiyaçlar listesini de çeşitlendirdim. Zaman buldukça buradan da eğitimsel paylaşımlar yapmaya devam etmeye çalışacağım.
Arduino bildiğiniz gibi hazır bir kit ve geleneksel elektrik devrelerinde karşılaşılması muhtemel birçok problemle bu kit (mikroişlemci) sayesinde hiç uğraşmamış oluyorsunuz, başlangıç projeleri de pinleri jumper kablosu ile bağla ve ışık yansın zorluğunda oluyor. Ama bir noktadan sonra elektriksel çevre birimlerine de ihtiyaç duymaya başlıyorsunuz. Ben ihtiyacı fark etmeden önce çevre birimlerinin kendisini incelemeyi ve böylece neye ihtiyacım olabileceğini anlamayı daha çok seviyorum, bu araştırmalar sonucunda da bir elektrik mühendisinin olmazsa olmaz aracını öğrenmiş oldum, bu aracın adı multimetre.
Multimetre (avometre) elektrik ile ilgili voltaj, direnç, akım ve süreklilik testi gibi çeşitli ölçümleri yapmaya yarayan alettir. Multimetrelerin farklı ölçüm aralıkları olduğunu ve bu ölçüm aralıkları dışında çalışamadıklarını da ekleyelim. İnternette satılmakta olan çok sayıda multimetre arasında henüz ben de kararsız kaldığım için bu ihtiyacımı farklı bir soruya saklıyorum. Konumuzu özetleyecek olursam da multimetre, elektriksel ölçümler yapması gereken herkesin kullanması gereken bir araçtır ve hobi anlamında da elektrik içeren projeler konusunda meraklı maker kişilerin atölyelerinde bulunmasında fayda olan araçlardan birisidir.