Pasif gelir konusu, internetin de yaygınlığının artması ile birlikte son 10-15 yılın en popüler konularından birisi oldu. Peki pasif gelir nedir? Bu soruyu yanıtlamak için önce aktif gelir ve aktif çalışma nedir sorularını yanıtlamak gerek. Özetle aktif gelir demek, bilfiil işe giderek emeğinizi ve zamanınızı harcayarak yaptığınız çalışma şekli; aktif gelir de bu aktif çalışma karşılığında elde ettiğiniz ve genellikle düzenli maaş şeklinde olan paraya verilen isimdir. Yani kendi zamanınızı işvereninize kiralama hali olarak da tanımlama yapabiliriz. Pasif gelir ise bunun tam tersine, kendinizi (zamanınızı ve hizmetinizi) kiraya vermeden kazandığınız gelirlere verilen isimdir. Peki pasif gelir elde etmek böyle güzel ve yormayan bir şey ise neden milyonlarca insan her gün işe gidiyorlar? Basit, çünkü pasif gelir elde etmek hem zor, hem çok uğraş gerektirir, hem de bir süre boyunca sıfır getiri sağlar. Dolayısıyla birikimi olmayan birisinin pasif gelir ile hayatta kalması, temel giderlerini karşılayamayacağı için mümkün değildir. En temel giderlerini (kira, aidat, yemek, faturalar vb.) karşılayabilmek için bir işe girmek zorunda kalır, bu işin de yoğunluğuna bağlı olarak pasif gelir elde edebilecek bir işe zaman ya da enerji ayırması mümkün olmaz ve bu sarmalda orta gelir tuzağının bir numunesi olarak boğuşup durur.
Peki pasif gelir nasıl elde edilebilir? Benim tavsiyelerim şu şekilde:
1. Eğer birikiminiz ya da farklı bir yerden geliriniz (kira geliri, harçlık, birikim, faiz vb) yoksa pasif gelir elde etme şansınız bir süre yoktur. Temel giderlerinizi karşılayabilmeniz için gelecek ay yatacağından emin olduğunuz düzenli bir maaşa ihtiyacınız var, bu yüzden aktif bir iş ve gelir elde etmelisiniz.
2. Tasarruf çok önemli, ama zaman çok yanlış. Hepimizin üzerine dikte edilmiş harcamalar var, ihtiyaçlar tam anlamıyla sonsuz ve herkes kelimenin tam anlamıyla mutsuz. Instagram'da gördüklerinizden geri kalmak, sizden az gelire sahip olanların dedikodularına maruz kalmak pahasına tasarruf etmeniz gerek. Bir şeyi alırken alsam ne güzel olmaz mı demek yerine acaba almasam olmaz mı diyerek tasarruf etmeye başlayabilirsiniz.
3. Kapitalizm çağında yaşadığımızı kabullenmek artık sanırım hiç birimiz için zor değil. Peki kapitalizm nedir? Kapitalizm, paramızın bizim yerimize çalışması ve para kazandırmasıdır. Bu para bankadaki faiz geliri getirecek birikimimiz de olabilir, kiraya verdiğimiz bir konut da, açtığımız bir iş yeri de ya da ortağı olduğumuz bir start-up da olabilir. Ama paranın para kazanması olmazsa olmazdır. Eğer paranızı yastık altı yaparak ya da sadece enflasyona karşı değerini koruyacak kadar değerlendiriyorsanız oyunun kurallarını anlayamamışsınız demektir.
Bu yazdıklarım bir makale değil, çünkü objektiflikten uzak ve sadece benim kişisel deneyimime dayalı bilgiler. Dolayısıyla tüm eleştirilerinizi ve fikirlerinizi buraya cevap olarak yazabilirsiniz, böylece birlikte tartışıp daha doğru kararlar alabilme konusunda kendimizi geliştirebilmiş oluruz.