5.00 / 1 oy

Procrastination (Erteleme Hastalığı) Nedir?

Erteleme hastalığı diğer bir ismiyle “procrastination” önemsiz bir tembellik olayı gibi görünse de artık alışkanlık haline geldiğinde kişinin hayatını zindana çevirebilecek bir hal alabiliyor. Aslında yapmaları gereken işleri sürekli olarak erteleyen kişiler o işi yapamayacak kapasitede olduklarından değil de mükemmelliyetçi yapılarından dolayı daha iyi olması adına doğru zamanı beklerler. Fakat süre geçtikçe ve işin bitmesi gerek zaman yaklaştıkça bu sefer paniğe kapılarak stres seviyeleri artar ve motivasyonları düşer bu sebeplerle aslında çok iyi bir iş çıkarabilecekken ortaya çıkan iş pek de içlerine sinmez. Bu sefer de istedikleri gibi olmadığı için moralleri bozulur ve kendilerini yetersiz hissederek özgüvenlerini de azaltacak kadar ağır eleştirirler. 

Erteleme hastalığı iki farklı karakter yapısına sahip kişilerde görülebilir:

 * Birinci gruptaki kişiler, mükemmelliyetçi olanlar. Başlayacakları işi bitirememekten korkarlar ya da istedikleri gibi yapamayacaklarından. Bu sebeple sürekli ertelerler. Ya da başlamak için tüm koşulların olmasını isterler ve detaylarda boğuşurken büyük resmi kaçırırlar ve bitkin düştükleri için işe bir türlü başlayamazlar.

 * İkinci gruptaki kişiler, kendini yetersiz gören kişilerdir. Verilen işi nasıl yapacağını bilemedikleri için sürekli erteleyerek kendilerini kandırma potansiyeli yüksek olan bireylerdir. 

İki gruptaki kişilerin ortak özellikleri ise bu bireylerin zaman yönetimi ve plan yapma konularında başarısız olmalarıdır. İşe başlamak istemedikleri için dikkatleri oldukça dağınık olur ve en ufak bir şeyde olaydan kaçma eğilimleri bulunur. 

Procrastination, Erteleme Hastalığı’ndan kurtulmak için;

 * Öncelikle kendinize yapılacaklar listesi oluşturun.

 * Planlı olun. Yemek saatiniz, spor saatiniz ve uyku saatleriniz belli olsun. (elbette her zaman bu plana uyamayabilirisiniz fakat planlı yaşamaya başlamak için uygun zamanı seçebilirseniz alışma süreciniz de o kadar hızlı ve kolay olur).

 * Günün sizin için verimli saatlerinde önemli işlerinizi yapın. Bu işler için bir zaman dilimi belirleyin. Süreyi geçtiğiniz takdirde diğer yapmanız gereken işe geçin.

 * Önce kolay ve hızlı bir şekilde bitirebileceğiniz işleri yapmakla başlayın. Böylece yapılacaklar listesindeki bir işi bitirmenin verdiği başarı ve gurur hissi sizi diğer işleri de başlayıp bitirebileceğinize dair motive edecektir. 

 * Çalışmaya başlayacağınız zaman özellikle sizin için günün en verimli geçeceğini düşündüğünüz vakit aralığında, sizi engellediğini bildiğiniz ve düşündüğünüz her şeyi mümkün olduğunca kendinizden uzaklaştırın. Bu cep telefonu ise telefonunuzu sessize ya da titreşime alabilirsiniz. Sosyal medya ise interneti bir süreliğine kapatabilirsiniz. Dışarıdan gelen sesler ise kulaklık ile çalışmayı deneyebilirsiniz. 

msecer

05.01.2021 23:48

Bu soru henüz yanıtlanmamış.

Bu soruya sadece kayıtlı kullanıcılar yanıt yazabilirler. Yanıt yazmak için lütfen giriş yapınız.

Reitix
Procrastination (Erteleme Hastalığı) Nedir?

İnternet sitemizdeki deneyiminizi iyileştirmek için çerezler kullanıyoruz. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılıyorsunuz. Daha fazla bilgi.