Salon bitkilerinde, özellikle kuruyan ya da kökü hastalanan/çürüyen bitkilerin etrafında küçük sineklerin gözlenmesi çok sık karşılaşılan bir sorun. Ancak bu sineklerin saksıların etrafında çoğalmalarını engelleyebilmek için yapabileceğiniz bazı önlemler mevcut ve ben de bu önlemlerden bahsederek bilgi vermek amacıyla bu başlığı eklemek istedim.
Bitkilerin doğal ortamlarını düşündüğümüzde aslında bir ekosistem mevcuttur. Doğadaki böcekler ve bitkiler sürekli olarak iç içedir ve beslenme/gübreleme şeklinde her ikisi de birbirlerini beslemektedirler. Biz bitkileri saksılarda yetiştirmek amacıyla evimize aldığımızda bitkiler bu ekosistemden mahrum kalırlar ve kapalı bir sistemde bizim yapacağımız toprak besleme işlemlerine muhtaç kalırlar. Ancak bitkiler ve kökün diahil olduğu toprak, halen birçok böcek türü için elverişli yaşan şartlarını sunmaya devam ettiği için evimize sipariş ettiğimiz topraklar ya da dışarıdan evimize giren çeşitli böcekler bu toprak ekosistemine dahil olmak ve burada üremek isteyebilirler. Ama evimizde çiçek beslemek istememiz, böcek ve sinek beslemek istediğimiz anlamına gelmediği için böcekleri ve sinekleri saksılarımızdan ve bitkilerimizden uzaklaştırmak ve üremelerini engellemeliyiz.
- Hazır zirai ilaçları kullanabilirsiniz, ya da organik olarak evdeki malzemeleri kullanarak kendi böcek ve sinek kovucularını aşağıdaki örneklerde bahsettiğim gibi üreterek uygulayabilirsiniz
- Toprağınızı nemli bırakmayın ve kararında sulayın, nemli toprak küf yaparak çevredeki sinekleri kendine çekecektir.
- Bitkinizi sıvı arap sabununu su ile karıştırarak spreyleyebilirsiniz, bu işlem yaprakların üzerindeki küçük böceklerin yok edilmesini sağlar
- Aspirin, odun külü ve tütün gibi malzemeleri toprağa uygulayarak olumlu sonuçlar aldığını söyleyen kişiler de var. Kararında olmak şartıyla evinizdeki bu malzemeleri doğrudan toprağın yüzeyine uygulayabilirsiniz.
Önceki yazılarımdan bazıları için;
bkz: Çiçekler hangi saatte sulanmalıdır?
bkz: Bitkilerin yaprakları neden kararır?
bkz: Bitkilerin yaprakları neden kurur?
bkz: Saksı bitkileri için bitki ilacı önerileri
bkz: Saksı bitkileri için bitki besini önerileri
bkz: Aloe Vera dalları neden kararır ve çözümü nedir?