Her zamdan sonra herkesin sigarayı bırakmak için tekrar bir şans vermeye karar verdiğini gözlemliyorum, kişisel tecrübelerime göre para, sigarayı bırakmak için yeterli bir motivasyon değil. Tasarruf yapmak için sigarayı bırakan birisi ilk önce sağdan soldan tek tük arkadaşlarının uzattığı sigaralarla otlakçılık yaparak sigara içmeye devem eder, sonra da ilk krizde parası neyse vereyim altı üstü bir zevkimiz var çok mu diyerek yine sigara içmeye devam eder. sİgarayı bırakabilmek için kişinin tanıyı doğru koyarak ilk adımı atması gerekir ki neyle savaştığını bilsin, toplumsal hurafeleri çözmekle enerjiaini boşuna harcamasın.
Birincisi, sigaranın bilinen herhangi bir şeye herhangi bir faydası yoktur. Ne çalışırken konsantrasyonu artırır, ne bağırsaklardaki boşaltım için bir hızlandırıcı ya da tetikleyici etkisi vardır, ne de dudak/el tiryakiliği gibi şeyler gerçektir, tümü bize yıllar boyunca aşılanmış olan yalanlardır. Sigaranın büyük ya da karizmatik gösterdiği yalanları da malesef gençler tarafından çok çabuk yutuluyor, insanlar kendilerini gençken kurşun geçirmez sandıkları için sigaranın zararları ile gerçekten burun buruna yüzleşinceye kadar tehlikenin boyutlarını fark edemiyorlar. Sigarada neden 42 ya da 52 çizgi olduğu üzerine bile sosyal medyada yayılmış hurafe efsaneler mevcut.
Sigara, bağımlılık yapıcı zararlı maddelerin insana duman yoluyla verildikleri ticari bir zehirdir. Tütün firmalarının bütün uğraşları da kendi sigaralarına kimlik kazandırmak için PR çalışmaları yapmak ve sigaralarının daha kolay içilebilir olmasını sağlamaktır. Sigarayı daha kolay içilebilir yapan şey ise, zehirli dumanları boğazdan daha acı vermeden ve yakmadan geçmesini sağlamaktır ki kişi daha çok sigara içebilsin. Alkolün verdiği uyuşturma hissi sonucunda kişilerde bu acı hissi seviyesi daha da azaldığı için alkol masalarında daha çok sigara içilir.
Sigaranın zararları üzerine yazılmış onlarca kitap, binlerce makale varken burada tekrarlamaya gerek yok. Ama faydalı bir kaynak üretmek istiyorsak, bu da sigarayı bırakmak için işe yarar yöntemler paylaşmak olabilir. Ben kendimce işe yarar olarak nitelendirdiğim faydalı bilgileri şu şekilde paylaşmak isterim:
- Mücadele ettiğiniz şey madde bağımlılığıdır, nikotinsiz kaldıkça vücudunuz size yoksunluk hissi ile sigara içmeniz için baskı yapacak ve bu mücadele ilk 10 gün kadar şiddetli geçecektir. 10 günden sonra ise zaman zaman tetikleyici krizler yine olacak olsa da her atlattığınız kriz, bir sonraki krizleri yenmek için size başarabildiğiniz güvenini ve motivasyonunu aşılamış olacak. Şunu unutmayın ki 30. günden sonra asla ilk 10 günde olduğu kadar büyük bir kriz yaşamayacaksınız
- Hiçbir sigara krizi el ayak titremesine, düşüp bayılmalara yol açmaz. Hepsi yoksunluk ihtiyacı olarak kendini gösterir. Kriz esnalarında su ve naneli sakız tüketmek iyi bir dikkat dağıtıcıdır
- Sigaranın yerine bir şey koymaya çalışmayın. Nasıl siz ilk sigaranızı içtiğinizde bu sigara hayatınızdaki bir şeyin yerini almadıysa yokluğunda da yerine bir şey koymanıza gerek yok.
- Sigarayı unutmaya çalışmayın, bir süre sonra her sigara gördüğünüzde iyi ki bırakmışım diyeceksiniz
- Arkadaş ısrarlarına sakın kulak asmayın, sigara içen kimse bu çukurdan birilerinin kurtulmasını istemez, ya dalga geçerek sizi vazgeçirmeye çalışırlar ya da en olmadık zamanda sanki ihtiyacınız varmış gibi sizi bir sigara içmeye ikna etmeye çalışırlar.
- Kararınızı sakın sorgulamayın, bu kesinlikle hayatınızda verdiğiniz en doğru karar!
- İnsan kendini ikna edebilmek için yaratılmıuş bir canlı, özellikle nacı bir şeyler çektiğinde. Kendinize esneklik payı bırakmaya ya da henüz zamanı değil gibi düşüncelere sakın düşmeyin. Unutmayın ki ileride hiçbir zaman sigarayı bırakmak şimdi olduğundan daha kolay olmayacak. En azından şimdi kendi kararınızla bırakıyorsunuz, ileride hekim buyruğu ile bırakmak zorunda kalmak daha mı iyi olur?