Kendi sigarayı bırakma yolculuğumdan yola çıkarak sigarayı bıraktıktan sonra aşırı kilo almaktan korkan ya da kilo alan insanlara tavsiye niteliğinde bir şeyler paylaşmak istedim. Normalde kilo almayan şanslı kişilerden biris olarak herkesin gıcık olduğu tiplerdendim ama sigarayı bıraktıktan sonra bir anda 10 kiloya yakın kilo aldım ve sonrasında da ciddi bir kısmını geri verdim.
- Öncelikle ilk amaç sigaradan kurtulmak olmalıdır, aman kilo aldım alıyorum diye bahane üreterek sigaraya geri dönmeyi aklınızın ucundan bile geçirmeyin. Kilo alsanız bile yine verilir ama tekrar başladığınız sigarayı bırakmak için vermeniz gereken mücadele çok daha yorucu. Bu sebeple özellikle ilk bir kaç ay sigara krizlerinizi yiyerek atlatmak istediğinizde kendinizi çok da frenlemeyin.
- Sigarayı bıraktım diyebildiğiniz ve artık canınızın sigara bile istemediği, dumanından rahatsız olduğunuz bir tarih var. Bu tarih herkes için değişiklik gösterir, şurada da yazmıştım: Sigarayı Bırakırken Kaçıncı Günden Sonra Krizler Azalmaya Başlar?. Bu tarih geldikten sonra artık normal beslenme düzeninizi korumaya ve spor ile takviye etmeye başlamanız faydanıza olur. Günde yarım saat yürüyüşün bile etkilerine inanamayacaksınız.
- Sigaranın bir el alışkanlığı olduğunu hiçbir zaman kabul etmedim, sigara hem fiziksel hem de psikolojik bir madde bağımlılığıdır ve fiziksel etkilerini yendikten sonra psikolojik olarak da neyi yendiğinizi ve aslında sigaranın size hiçbir faydası olmadığını anlamanız gerekir. Bu psikolojik bağımlılık uzun yıllar farklı anlarda ve yerlerde tekrar tekrar ortaya çıkıp size kendini gösterebilir ama bir sigaranın sizi sıfır noktasına götüreceğini sürekli olarak biliyor olmanız gerek, sigarayı bırakmış birisinin gardını indirme lüksü yoktur yani. Elinde sigara tutma bağımlısı olduğunu düşünüp de sigara yerine bir şeyler ile oyalanmayı ve bu yüzden çok yemek yediğini söyleyen kişilere de bunu anlatıyorum. Cips yiyerek sigara isteğinizi yenemezsiniz. Ayrıca sigara eğer bir el alışkanlığı olsaydı elinize yine bir sigara alın, hatta ucunu yakmadığınız sürece ağzınıza bile götürün derdim. Ama sigara, içindeki nikotin ve bağımlılığı artıran diğer kimyasalların fiziksel bağımlılık yarattığı bir şeydir. Bağımlılar bu yüzden yakıp dumanını içine çekmek ister, yakmadıktan sonra hiçbir zararı yoktur. Dudak bağımlısıyım diyenler de çok yemek yiyorlarsa yine ağızlarına sigara alabilirler bence, sigarayı yakmadıkları sürece bunun da bir mahsuru yoktur ama bir süre sonra asıl isteklerinin ve tiryakiliklerinin bu olmadığını fark ederler. Özetle sigaranın yerine yemek koymanın bir anlamı ya da faydası olmadığıı bir süre sonra fark edeceksiniz. Bu noktada kendinizi standart bir beslenme düzenine girmeye ve öğün aralarında gereksiz yağlı ya da tatlı şeyleri yeme kaçamaklarına girme konusunda engellemelisiniz.