Suda doğum son zamanların en çok araştırılan konularından biri. Normal doğumun anne ve bebeğe olan faydalarının hepsi suda doğum için de geçerlidir. Üstüne bir de anne daha rahat bir doğum süreci geçirmektedir.
Suda Doğum ile ilgili merek ettiğiniz konular için okuyabileceğiniz yazılar:
Suda doğumun faydaları nelerdir?
Suda doğum evde yapılır mı?
Suda doğum hakkında merak edilen en önemli soruların başında bebeğin oksijen ihtiyacını nasıl yapacağı. Normalde bebek anne karnındayken de sıvı içindedir fakat göbek kordonu bebeğin birçok ihtiyacını karşılamaktadır. Diğer bir ifadeyle bebeğiniz suda doğum esnasında da göbek kordonu aracığıyla oksijenini sağlar, sudan sonra hava ile buluşur normal doğumda olduğu gibi. Bebek için doğumdan sonra ilk anında su ile buluşması bebek için riskli bir durum değildir.
Her doğum çeşidinde olduğu gibi suda doğumda da belli riskler bulunmakta. Suda doğumda karşılaşılabilecek riskler:
* Doğumun gerçekleştirileceği küvet, jakuzi ya da havuzun temizliğinin iyi yapılması gerekmektedir. Aksi takdirde dezenfekte olmayan doğum yeri hem anne hem de bebek için sorun yaratmaktadır.
* Göbek kordonunun uzunluğu önemlidir. Göbek kordonu kısa olması durumunda doğum sırasında suyun da etkisiyle bebek hızla suyun üstüne çıkmasıyla birlikte göbek kordonunun kopması durumunda kan kaybı söz konusu olabilir.
* Suda doğum anında suyun içine kan gibi anne rahminden karışan maddeleri, bebeğin yutması durumunda bebek için enfeksiyon riski oluşturabilir.
* Bebeğin ciğerlerine su dolması ve bu suyu boşaltamaması sebebiyle boğulma riski ile karşı karşıya gelinebilir.
Dolayısıyla diğer doğumlarda olduğu gibi suda doğumda da riskleri minimum düzeyde tutmak için işinin ehli bir ekip önemlidir.