Yeni doğacak erkek bebeğin sünnet edilmesi ya da edilmemesi konusunda fikir ayrılıkları yaşadığımız için bir süredir araştırma yapıyoruz ve kendi araştırma notlarımı da buradan benzer kararsızlıklar yaşayanlar için paylaşmak istedim.
Sünnetin çocuk üzerinde fiziksel ve psikolojik olmak üzere iki çeşit etkisi bulunuyor. Sünneti 2 yaş öncesinde yapmak psikolojik açılardan da fizyolojik açılardan da en mantıklı olanıdır. Doğar doğmaz sünnet konusunda ise amatör bir anne için uygun olmadığına karar verdik, bilinen komplikasyonlar falan bildiğimiz kadarıyla yok yani.
Bebeklikten çocukluğa geçildikten sonraki 2 yaş ile 5 yaş arasında sünnet psikolojik açıdan tavsiye edilmiyor, çünkü bu dönemde çocuklar kendileri için en önemli organlarının kesildiğini düşünerek travma yaşayabiliyorlar.
Toplumsal yönden çocuk 9-10 yaşlarına geldiğinde sünnet olmuş (çoğu sünnet olmuş oluyor artık bu yaşlarda) sınıf arkadaşları tarafından korkutulduğu için bu cerrahi müdahale gitgide daha korkutucu bir hale geliyor. Sürekli olarak ne zaman sünnet olacaksın soruna maruz kalmak da bir çocuk için yine bir psikolojik olumsuzluk anlamına gelmiş oluyor.
İnternette vücut bütünlüğü açısından sünnetin de kişisel hak ihlali olduğunu savunanlar çıkmış, dini sebeplerden çok sağlık sebepleri ile sünnetin gerekliliğini düşünerek biz bu işlemi 6 aylık gibi bir dönemde yapmaya karar verdik. Böylece hareketlenmeye başlamadan kendine zarar da vermemiş olur ve bu dönemi hatırlamayacağı için olumsuz psikolojik bir etkisi de olmamış olur sonucuna vardık.
Sünnet için en doğru yaşın kaç olduğu ile ilgili görüş belirtmek isteyen arkadaşların görüşlerini yine almak isteriz elbette.