Tatile çıkmadan önce evdeki çiçeklerin susuz kalmaması için uygulayabileceğiniz üç basit yöntemden bahsetmek istiyorum. Her ikisi de denendi ve işe yaradığı bizzat gözlemlendi. Bu yöntemlere alternatif olarak hazır olarak satılan otomatik sulama uçlarından ya da aletlerinden de yararlanabilirsiniz ama çok sayıda saksı ve bitki için ücretli seçenekler büyük maliyetlere dönüşebildiği için evdeki eşyalar kullanılarak hazırlanan çözümleri uygulamak bence çok daha mantıklı.
1. Yöntem: İple Sulama Yöntemi
Çiçeklerinizin günler boyunca azar azar sulanması için en sevdiğim yöntem bu. Saksınızdan daha yüksek bir konumda 5 litrelik damacanalar koyun ve damacanaların içerisine su doldurun. Sonra da bir ucu damacananın içerisinde, diğer ucu da saksılara gidecek şekilde kalın örgü ipleri yerleştirin. Örgü ipi yerine eski eşofmanlarınızdaki bağcıkları da kullanabilirsiniz. Önemli olan suyu tutabilmesi ve taşıyabilmesi. Her bir saksı için 3-4 adet ip kullanın ve iplerin saksı için olan bölümlerini toprağa hafifçe gömerek sabitleyin ki rüzgardan vs. düşmesinler. Bu sayede damacanadaki su bitinceye kadar damlama sulama tekniğinde olduğu gibi çiçekleriniz azar azar sulanmış oluyor.
2. Yöntem: Pet Şişe İle Sulama Yöntemi
Pet şişelerin kapaklarına delilk açtıktan sonra içlerine su doldurun ve saksıların üzerine ters bir şekilde dikin. Açtığınız deliğin boyutuna göre yavaş ya da hızlı bir şekilde koyduğunuz su bitinceye kadar bitkileriniz için sulama işlemi gerçekleştirilmiş oluyor. Çok büyük bitkiler için daha fazla su gerekeceği için birden fazla pet şişe kullanmanız gerektiğini unutmayın. Rüzgar gibi sarsıntıya yol açabilecek etkiler sonucunda pet şişelerinizin saksının üzerinden yere düşmemesi için de sabitlemeyi ihmal etmeyin.
3. Yöntem: Saksıyı Su Kabına Batırma Yöntemi
Daha küçük boy saksılar için bu yöntemi kullanabilirsiniz. Altında drenaj deliği olan saksıların tümü için tercih edilebilir bir yöntem olduğu için ve hazırlaması da pratik olduğu için en sık kullanılan otomatik çiçek sulama yöntemlerinden birisi de saksıyı kendinden büyük ve içinde su dolu bir su kabına (daha büyük bir saksı, leğen ya da yoğurt kabı olabilir) koymaktır. İçine koyacağınız su miktarı, saksının toprak seviyesinin altında olmalıdır, yoksa toprak komple su içinde kalacağı için suyu dışarı da atamaz ve çiçeklerinizin kökleri çürümüş olur.