Kokoreç Yerken Hangi Baharatlar Atılır ve Güzel Gider? yazısını yazmıştım ama evde kokoreç yapma konusunu yazmak bugüne kısmet oldu. Eğer bulunduğunuz şehirde çiğ kokoreç satan ve temizliğine güvendiğiniz bir yer varsa (bkz: İstanbul'da Çiğ Kokoreç Nerede Bulunabilir?) tüm sarılı kokoreç satın alarak evinizde hazırlayabilirsiniz. Bu tüm kokoreçleri pişirmek için de varsa mangalınızdan (barbekü tipi büyük bir mangal varsa harika olur, guruss ya da weber gibi mangallar olabilir bkz: Kömürlü Mangal Olarak Karp vs Guruss vs Weber Hangisini Almalı?) ya da fırınınızdan yararlanabilirsiniz. Ben Guruss CG-075 modelini kullanarak hazırladım ama akacak yağlarıiçin altına önlem almak şartıyla fırında da pişirebilirsiniz.
Aslında niyetim kokoreç çevirme yapmaktı (bkz: Weber ve Guruss için şiş çevirme motoru tavsiyesi) ama son anda fırın kağıdı ve alüminyum folyo kullanarak mangalı fırın gibi kullanarak pişirmeye karar verdim (bkz: Ters Mühürleme ile Nasıl Kalın Et Pişirilir?). Süreç olarak da kat kat sardıktan sonra her yarım saatte bir çevirmek suretiyle toplam 3 saat bu şekilde pişirdim. 3 saatin sonunda etin iç sıcaklığı 90 dereceyi zaten gördü. Son olarak da folyodan çıkartıp önce dışını kızarttım, sonra da dilimleyerek iç kısımlarını döküm ızgarada pişirip uzay olarak ekmek arası yaparak hem yedim, hem de misafirlerime ikram ettim.
Evde kokoreç yapacaksanız dikkat etmeniz gereken noktaları şu şekilde söyleyebilirim.
- Ben tüm sarılı çiğ kokoreci ikiye bölünmüş olarak aldım ve aldığımda dondurulmuştu. Satın alırken 2 kg geldiği için 5 kişi biz bunu bitiremeyiz diye düşünürken maalesef 5 kişi doymadık bile. Kokoreç pişerken çok su ve yağ kaybediyor ve dolayısıyla da ufalıyor. Satın alırken buna mutlaka dikkat edin.
- Dondurulmuş kokoreci çözdürecek vaktim olmadığı için fırınlamayı tercih ettim, en az dolapta bir gün bekletmek gerekiyor çözdürmek için.
- Mangalda tüm kokoreç pişirecekseniz altına benim yaptığım gibi bir alüminyum kap koymayı ihmal etmeyin, yoksa mangalınız batar ve çamur olur. Fırında pişirecekseniz de buna önlem almalısınız
Sonuç olarak dışarıda yediğim çoğu kokoreçten çok daha lezzetli oldu ve artık düzenli olarak da yapmayı düşünüyorum. Fiyat olarak da 2kg çiğ kokoreç için 125 TL ödeme yaptım, dışarıda 2 ekmek arası uzay kokoreç yeseniz bu fiyata gelir. İçinde de uykuluk ve badem gibi sakatatlar var zaten. Ama kokoreççilerin yaptığı gibi incecik ufaltmak isterseniz de sağlam bir bıçağa ihtiyacınız var.