5.00 / 1 oy

Turing Testi Nedir?

Turing testi, 1950'li yıllarda Alan Turing tarafından hazırlanan bir makalede ortaya atılan bir fikirdir ve makinelerin düşünebilme özelliklerinin soru sorarak test edilmesi temeline dayalı bir fikirdir.

Turing testi, bugün yapay zeka için halen uygulanmaya devam eden bir testtir. Turing testinin amacı, bir makinenin işlemci gücü ile ne kadar hızlı işlem yapabildiğini saptamak değildir. Asıl felsefi soru, bir cihazın ya da yapay zekanın düşünebilme becerisine sahip olup olmadığıdır. Alan Turing'e göre düşünebilen bir makine için insanın yerini alabilir, dolayısıyla bir makinenin düşünerek insanı temsil edebilmesi için belirleyici bir sorguya ihtiyaç vardır.

Turing testinde sorgulamayı yapan bir insan vardır ve iki farklı kabinde de bir makine ile bir insan vardır. Sorgulayıcı, sorular sorarak karşısında iletişim kurduğu şeyin bir insan mı yoksa bir makine mi olduğunu tespit etmeye çalışır. Eğer makine, bir insan gibi cevaplar vererek sorgulayıcıyı insan olduğuna ikna ederse, o zaman o makineye ait yapay zeka için düşünebiliyor denebilir.

 

Editör editi: sitedeki bazı diğer benzer başlıklar için;

bkz: Ponzi Şeması Nedir?

bkz: A101 Müşteri Hizmetleri Telefon Numarası Nedir?

bkz: Gizli Müşteri Nedir?

bkz: indigo Ne Renktir ve Türkçe Karşılığı Nedir?

bkz: Mitomani Nedir?

bkz: Cunningham Kanunu Nedir?

kırasavcık

28.07.2021 10:26

Bu soru henüz yanıtlanmamış.

Bu soruya sadece kayıtlı kullanıcılar yanıt yazabilirler. Yanıt yazmak için lütfen giriş yapınız.

Reitix
Turing Testi Nedir?

İnternet sitemizdeki deneyiminizi iyileştirmek için çerezler kullanıyoruz. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılıyorsunuz. Daha fazla bilgi.